Jessica Vogel, Raad van Bestuur van Oktober licht toe: “Er is de laatste jaren veel gevraagd van medewerkers in de zorg. Door krapte op de arbeidsmarkt worden al jaren alle zeilen bijgezet. De coronapandemie maakte dit in de afgelopen periode nog eens extra uitdagend en heeft ook zeker zijn tol geëist. We zien nu ook het ziekteverzuim door overbelasting toenemen. We vinden het enorm belangrijk dat onze medewerkers kunnen genieten van een welverdiende vakantie om even op adem te komen. Maar er moeten ook steeds voldoende (opgeleide) medewerkers aanwezig zijn om de kwaliteit van zorg te kunnen  bieden.  

Op onze locaties Merefelt en Leuskenhei in Veldhoven lukt het helaas niet meer om met de eigen teams en inzet van vaste samenwerkingspartners voldoende personele bezetting te realiseren. Daarom gaat vanaf 1 september een noodscenario in werking om de bezetting op deze locaties rond te krijgen. Het is nog niet duidelijk hoe lang dit nodig blijft, we gaan uit van een periode van twee maanden. In die periode kijken we kritisch naar de bedden die vrijkomen en of we nieuwe bewoners of cliënten opnemen. Dit heeft geen gevolgen voor cliënten die al bij Merefelt of Leuskenhei wonen, verblijven of revalideren.  

Daarnaast vragen we onze medewerkers van onze andere locaties en vrijwilligers om diensten in te vullen op Merefelt en Leuskenhei. We vragen ook medewerkers zonder zorgachtergrond om bij te springen. Deze medewerkers krijgen een korte training aangeboden en zullen eenvoudige taken overnemen waarvoor geen zorgopleiding nodig is. Denk daarbij aan het ontbijt bereiden, koffie zetten en een wandeling met cliënten of bewoners maken. Ook benaderen we actief zelfstandige zorgprofessionals en gepensioneerde ex-medewerkers. Dit kan betekenen dat cliënten en hun bezoek in de komende twee maanden nieuwe gezichten zien. 

Het steunt onze collega’s in Veldhoven enorm wanneer familie of vrienden op bezoek komen. Het is fijn als zij eenvoudige zorgtaken op zich kunnen nemen, zoals bijvoorbeeld koffie of thee schenken, een boterham smeren of een keer (extra) gaan wandelen.  

Het probleem is niet uniek voor onze organisatie, er zijn veel zorginstellingen die op dit moment kampen met personeelstekorten. Gelukkig hebben wij een groot netwerk dat we om hulp kunnen vragen. Samen zorgen we ervoor dat we ook deze periode goed doorkomen. Naar goed Brabants gebruik helpen we elkaar.”