Aansluiten bij de leefwereld van bewoners
Arianne Schekkerman is als adviseur Leren en Ontwikkelen betrokken bij de ontwikkeling ‘bekwaam is inzetbaar’ bij Oktober. “Bij Oktober willen we dat het leven van de bewoners voorop staat en niet de zorgwerkzaamheden. Vandaar het programma Van Zorg naar Leven. We krijgen regelmatig sollicitanten uit andere maatschappelijke beroepen, zoals de gehandicaptenzorg. Het zou geweldig zijn als ook deze mensen hun kwaliteiten en ervaringen bij Oktober kunnen inzetten! De werkgroep ‘bekwaam is inzetbaar’ werkt samen met betrokken collega’s aan flexibele oplossingen voor de inzet van mensen zonder zorgdiploma’s in onze zorgteams.”
Bekwaam is inzetbaar
We verwelkomen nieuwe collega’s met de juiste drijfveren, persoonlijkheid, kennis en ervaring om in de ouderenzorg te werken, ook zonder een zorgdiploma. Een perfect voorbeeld is Lenie, die werkt als coördinerend woonzorgbegeleider bij Kempenland. “Door mijn achtergrond in sociaalpedagogische hulpverlening en complex gedrag ben ik vooral betrokken bij bewoners met complex gedrag. En bijvoorbeeld bij het voeren van moeilijke gesprekken, zoals over het inbrengen van een katheter. Ik vroeg me af of het krijgen van een katheter met de bewoonster zelf was besproken. Medisch gezien is het misschien goed, maar er is meer dan het medische. Eigen regie is heel belangrijk. Daarom ben ik hierover in gesprek gegaan met mevrouw, zodat ze zelf ook inspraak heeft. Maar net als iedere andere collega verleen ik ook een stukje persoonlijke zorg en geef ik medicijnen. Ook voer ik verpleegtechnische handelingen uit. Deze heb ik geleerd in een aanvullende scholing. Natuurlijk voer ik deze alleen uit als ik me daar bekwaam voor voel. Mijn zorgcollega’s blijven daar de expert in. Ik kan hen altijd om hulp vragen.” Kwaliteit van zorg en veiligheid van verpleegtechnische handelingen staat immers voorop.
Ontwikkelkansen voor eigen collega’s
Het uitgangspunt bij Oktober ‘bekwaam is inzetbaar’ betekent ook dat we openstaan voor verantwoorde ontwikkeling van zorgprofessionals buiten het huidige takenpakket. Op die manier erkennen we de talenten van onze medewerkers. Arianne geeft hiervan nog een mooi voorbeeld: “Collega groepsassistenten willen zich soms ontwikkelen om basiszorg (ADL) te verlenen. Voorheen kon dat niet, tenzij je Helpende Plus werd. Nu kan dat wel! Via werkplekleren of door het volgen van een kort leerwerktraject. Op deze manier krijgen onze eigen medewerkers de ruimte om zich verder te ontplooien.”