“Als je hart hebt voor de zorg en je houdt van uitdagingen, dan is dit een baan voor jou!” 

Rowan Dodde, Eerste Verantwoordelijke Cliëntbegeleider (EVC’er), bij Oktober 

In het begin van 2020 breidt Merefelt, een huis van Oktober, in Veldhoven uit. Zo kan de locatie straks nieuwe bewoners verwelkomen in 24 extra appartementen. De appartementen zijn ingericht met de laatste technologie om ervoor te zorgen dat het verblijf van de bewoners nog prettiger wordt en het werk voor de medewerkers efficiënter. Oktober is onlangs gestart met het werven van nieuwe medewerkers, die straks bijdragen aan het creëren van een thuisgevoel voor deze bewoners. Rowan is vorig jaar gestart bij een nieuw huis van Oktober, Leuskenhei. Rowan vertelt over de tijd dat zij aan de slag ging bij de, toen nieuwe, locatie.  

Alles is nieuw! 

Werken op een nieuwe afdeling betekent samenwerken met een nieuw team. Samen kun je bouwen aan een vertrouwde thuisomgeving voor de bewoners. “Starten met werken op een nieuwe locatie is een grote uitdaging. Je begint met allemaal nieuwe collega’s die bijvoorbeeld van andere afdelingen komen, pas afgestudeerd zijn of die bij een andere organisatie werkten. Niet alleen de medewerkers zijn nieuw, ook alle apparatuur is nieuw en je moet samen een nieuwe structuur ontwikkelen. Dat laatste was soms nog wel eens een extra uitdaging”, vertelt Rowan, “ergens is dat ook niet gek, want op een ‘normale’ afdeling weten veel collega’s al wel hoe alles reilt en zeilt, maar hier is dat net anders.”

Gezamelijk een bijdrage leveren

“Het leuke van op een nieuwe locatie of afdeling werken, is dat je zelf invulling kan geven aan bepaalde dingen. Er wordt echt naar je geluisterd, en je ziet onze input ook echt terug op de werkvloer”, aldus Rowan. Op deze manier kunnen medewerkers van Oktober gezamenlijk een bijdrage leveren aan het verbeteren van de zorg op een bepaalde afdeling. 

Domotica in de zorg 

Net zoals op de twee nieuwe afdelingen in Merefelt, is ook Leuskenhei voorzien van de laatste technologie, domotica. Bij domotica wordt technologie ingezet om dingen in huis te automatiseren en te vergemakkelijken. Oktober gebruikt domotica om te ondersteunen bij zelfstandigheid, veiligheid, kwaliteit van leven en zorgprocessen. Denk aan slimme sensoren die beweging detecteren, persoonsalarmering, elektronische deursloten, enzovoorts. “Toen ik in het begin hoorde dat ze hier met domotica gingen werken vond ik dat wel heel interessant klinken. Ik kon me helemaal niet voorstellen hoe dat dan werkte. Ik dacht; is dat wel nodig? Maar nu ik het echt gebruik, ervaar ik de voordelen.” “Ook kan ik efficiënter werken. Bijvoorbeeld, we krijgen een melding als een bewoner uit bed stapt, afhankelijk van de bewoner weten we hoe we op dat moment moeten handelen. Met domotica werken is eigenlijk heel simpel, het wijst zich allemaal vanzelf.” Inmiddels is Rowan geschoold tot domotica-expert binnen Oktober. “Er is heel veel mogelijk met deze technologie, we hebben tijdens de scholing een methode geleerd waarmee je kijkt naar wat iedere bewoner precies nodig heeft.” 

Laat zien wat je in huis hebt 

Bij Oktober heeft Rowan niet alleen de scholing tot domoticaexpert gevolgd, maar kon ze vanaf het begin van haar carrière al doorgroeien. “Ik heb zeker ervaren dat je bij Oktober veel doorgroeimogelijkheden hebt. Zo ben ik hier komen werken als verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg), daarna werd ik eigenlijk meteen gevraagd om als EVC’er aan de slag te gaan. Ik denk wel dat je op een nieuwe locatie beter kan laten zien wat je in huis hebt.” 

Nieuwe afdeling op Merefelt 

Een laatste tip van Rowan; “Als je hart hebt voor de zorg en je houdt van uitdagingen, dan is dit wat voor jou! Een keer praten of meelopen kan altijd. Ik vind het fijn werken bij Oktober, heb enthousiaste collega’s en we worden gewaardeerd.” 

Begin 2020 opent Merefelt in Veldhoven twee nieuwe PG-afdelingen (Psychogeriatrische afdeling). Nieuwe medewerkers kunnen vanaf nu al aan de slag bij Merefelt of een van de andere huizen tot de nieuwe afdelingen klaar zijn.