Marije Hengeveld is teammanager eten & drinken en gastvrijheid. Zij is verantwoordelijk voor de restaurants van Oktober en het eten en drinken voor de bewoners van Oktober. 

Iedere dag probeert Marije samen met haar team eten & drinken de bewoners van onze huizen en de gasten van onze restaurants het zoveel mogelijk naar hun zin te maken. Marije vertelt: ‘We zorgen dat het eten lekker is, maar niet alleen dat. We zorgen ook voor beleving tijdens de maaltijden en we doen ons best om bewoners te betrekken bij het eten & drinken”. Op de afdelingen zorgt het team eten & drinken samen met onze medewerkers van de zorg, vrijwilligers en steeds meer ook mantelzorgers ervoor dat er smakelijke en gezonde maaltijden geserveerd worden. 

Rob Slegers, manager van Marije, vult aan: “Eten, drinken en gastvrijheid binnen Oktober zijn belangrijk.” Iedere dag een smakelijke, gevarieerde en gezonde maaltijd op tafel is het uitgangspunt. ”Daar waar kan proberen we de bewoners te laten helpen bij de bereiding of bij het dekken van de tafel.” Hieronder delen wij een van de mooie initiatieven vanuit onze organisatie: het ‘Oktober Soepenboek’. Soep is een belangrijk onderdeel van de maaltijden die geserveerd worden. Er kan een gezellige en smaakvolle activiteit omheen gecreëerd worden.

”Eten moet iedere dag een feestje zijn.” – Marije Hengeveld 

De nadruk wordt gelegd op het stimuleren van bewoners om zelf te koken. Een goed voorbeeld hiervan is zelf soep maken. ”De bewoners kunnen samen groenten snijden en gezellig kletsen.” Marije is samen met haar team een week op pad geweest met de ‘Soep on tour’. Tijdens deze week ging het team eten & drinken al onze afdelingen langs om samen soep te maken. Ze wilden namelijk laten zien dat soep koken niet moeilijk hoeft te zijn. Veel bewoners kwamen vervolgens met hun eigen unieke soeprecepten. ”Dit waren recepten waar zelfs ik nog niet van gehoord had”, vertelt Marije. ”Met deze recepten gingen we aan de slag.” Soep on tour was een initiatief van een collega van het team Welzijn. Deze collega, Kevin Schoofs, is zelf ook hobbyhok en omdat je met soepen veel kunt variëren gaf het hem inspiratie voor een leuke activiteit. Hieruit is het idee om een soepenboek te ontwikkelen ontstaan.  

Het soepenboek  

Het soepenboek is gemaakt door team eten & drinken. Het is een boek met meer dan 50 verschillende soeprecepten. Van eenvoudige soepen, zoals een basis tomatensoep tot een wereldse Mexicaanse chili con carne soep. ”Met het soepenboek willen we onze medewerkers, bewoners, vrijwilligers en familieleden aansporen om vaker met elkaar vers te koken. Soep is iets wat bewoners iedere dag eten en het is makkelijk te bereiden”, zegt Marije. ”Er kunnen bijvoorbeeld activiteiten georganiseerd worden om samen soep te maken. Familieleden geven vaak aan iets te willen doen voor de afdeling, omdat hun vader of moeder het vaak niet meer (alleen) kan.” Medewerkers, vrijwilligers en bewoners hebben de eerste recepten uit het soepenboek al mogen proeven in de onze restaurants. De reacties hierop waren positief! Marije raadt het andere organisaties zeker aan om ook te doen: ”Er zijn veel verschillende expertises in de zorg waarmee je kunt samenwerken. Daarnaast ondersteunen we zo ook de collega’s van de zorgafdelingen. Gewoon doen, oftewel begin met ‘lekker soep maken’.”

Soepenboek