• DigiZorg.

Digitale innovaties
bij Oktober

Met digitale toepassingen zoals valdetectie op basis van lichaamsherkenning, Artificial Intelligence en Domotica zorgt Oktober voor een betere cliëntveiligheid én efficiënter en prettiger werken. Op die manier komt er tijd en aandacht vrij voor persoonlijke warme zorg. We scharen deze innovaties samen onder de noemer DigiZorg.

In de eerste helft van 2021 hebben we de mijlpaal bereikt dat al onze huizen gebruik maken van Digizorg. Ben je nieuwsgierig waar we allemaal mee bezig zijn en hoe dit in de praktijk gaat?

Je leest het in deze Digizorg Special. 

Bekijk de film over DigiZorg
Onze visie

Zorgtechnologie

Wij vinden het belangrijk dat de zorg en ondersteuning past bij uw leven. We gaan daarbij uit van wat je nog wél kan. Zorgtechnologie kan hierin ondersteunen, bijvoorbeeld op het gebied van vrijheid en veiligheid. Het inzetten van zorgtechnologie is maatwerk, omdat iedereen uniek is.

Voorwaarden voor digitale innovatie

7 technologische basisprincipes

 1. Cloud computing. Mobiliteit bevorderen, inspelen op veranderingen, lage kosten en beheer
 2. Browser based. Plaats- en tijdsonafhankelijk, flexibel en gestandaardiseerd
 3. Intelligent. Zelf leren en beslissen, continu optimaliseren, hoge beschikbaarheid informatie
 4. Veilig. Voldoen aan wet- en regelgeving en normen
 5. Simpel. Eenvoudig, gestandaardiseerd, klantgericht
 6. Flexibel. Meebewegen, kostenefficiënt en schaalbaar
 7. Meetbaar. Certificeren, loggen en continu monitoren
Artificial Intelligence

ZorgBrein

Onder de projectnaam ‘Zorgbrein’ ontwikkelde Oktober een gebruikersvriendelijk dashboard waarop cliëntgegevens ‘realtime’ worden bijgewerkt. Via grafieken worden vitaliteitsgegevens in één oogopslag inzichtelijk gemaakt. Deze gegevens worden automatisch opgehaald via een wearable en vastgelegd in het dashboard zonder tussenkomst van een smartphone of app. Het meest innovatieve aspect zit in de toepassing van Artificial Intelligence. Op de (bestaande) rapportages van de zorgprofessional worden algoritmes losgelaten. Hierdoor wordt een stemmingsscore toegekend op basis van de gekozen woorden in de rapportage. Deze scores worden omgezet in een grafiek, zodat in één oogopslag zichtbaar wordt wat de stemming van de cliënt is en hoe deze zich heeft ontwikkeld. De zorgprofessional kan hier meteen op inspelen.

Oktober in de pers

Artikelen over zorginnovaties

Lees hier enkele achtergrondartikelen waarin DigiZorg van Oktober benoemd wordt:

Vilans
Datagedreven zorg in de praktijk
december 2019

Vilans
De opkomst van een steeds intelligenter elektronisch cliëntendossier
december 2019

Zorgvisie
Bij grootschalige ict-projecten moet je geen Calimero zijn
december 2019

Dementievriendelijk thuis wonen

Oktober innoveert niet alleen binnen haar huizen. Ook willen wij een rol spelen bij innovatie in onze samenleving, om ervoor te kunnen zorgen dat mensen echt langer thuis kunnen blijven wonen. Bijvoorbeeld met behulp van technologie. Dit doen we samen met andere organisaties in samenwerkingsverbanden.

Project Certification-D

Een voorbeeld hiervan is het Europese samenwerkingsproject Certification-D. Van 2018 tot 2050 zal het aantal mensen met dementie in Noord-West Europa toenemen van 3,3 tot 8,5 miljoen. Het aanbod van plekken in woonzorgcomplexen kan echter niet in dezelfde mate toenemen. Ook blijven veel mensen met dementie liever in hun eigen vertrouwde omgeving wonen. Er zijn dan producten nodig die dit langer thuis wonen ondersteunen. Studies tonen echter aan dat mensen met dementie en hun ondersteunende netwerk deze producten niet altijd kennen en vertrouwen. Het is daarom noodzakelijk om standaarden voor zulke ondersteunende producten te definiëren en via een keurmerk het vertrouwen in deze producten te vergroten.

Doel van het project

Het project heeft als doel het bedrijfsleven in Noord-West Europa te ondersteunen om innovatieve en betrouwbare (technologische) producten om zelfstandige thuis te wonen te ontwikkelen en vermarkten. Er is voor dit project een budget van € 3,71 miljoen beschikbaar, waarvan €2,23 miljoen aan subsidies is verstrekt aan organisaties om hiermee aan de slag te gaan.

Resultaten

De belangrijkste resultaten van dit project zijn:

 • Een verbeterd innovatienetwerk
 • Een certificeringsproces en een keurmerk
 • Meer dan 24 producten, diensten of processen getest in Living Labs
 • Meer dan 30 MKB-bedrijven ondersteund door de projectpartners en een voortdurende samenwerking van bedrijven, onderzoeksinstellingen, zorginstellingen, mensen met dementie en mantelzorgers in NWE.

DigiZorg bij Oktober
Magische momenten voor ouderen met dementie bij Kerkebogten in Eersel
Het verhaal van Rowan