• DigiZorg.

Digitale innovaties
bij Oktober

Bij Oktober vinden we het belangrijk dat de zorg en ondersteuning die bewoners en cliënten van Oktober ontvangen, past bij hun leven. We gaan daar bij uit van wat de bewoner en cliënt nog wél kan. Daar waar dit niet meer zelf lukt, kijken we welke hulpmiddelen kunnen ondersteunen.

Bijvoorbeeld op het gebied van vrijheid en veiligheid kunnen zorgtechnologieën ondersteunen. Het inzetten van zorgtechnologie is maatwerk, omdat iedereen uniek is. Bij Oktober hebben we digitale toepassingen, zoals een alarmsysteem met valdetectie, een bewonersoverzicht op basis van kunstmatige intelligentie en techniek buiten de huizen van Oktober. We scharen deze innovaties samen onder de noemer Digizorg.

Dit draagt bij aan veilige vrijheid voor bewoners en cliënten. Daarnaast een fijnere en efficiëntere werkomgeving, omdat de zorgmedewerker direct kan zien wat er met de bewoner of cliënt aan de hand is. Op die manier komt er tijd en aandacht vrij voor persoonlijke warme zorg.

 

 

Bekijk de film over DigiZorg
Wat is digizorg

bij Oktober?

In de huizen van Oktober is moderne zorgtechnologie geïnstalleerd met veel mogelijkheden om het leven van bewoners en het werk van onze collega’s makkelijker en leuker te maken. Bewoners kunnen zelf actief alarmeren door een pols- of halszender in te drukken. Daarnaast hebben we passieve alarmering met slimme camera’s die alarmen generen richting de zorgmedewerkers. Per bewoner bepalen we welke (zorg)vraag er is en welke alarmeringen aangezet dienen te worden. Hierbij is het uitgangspunt ”Nee, tenzij…”. Bijvoorbeeld wanneer iemand opstaat uit bed. Digizorg is maatwerk, met uitzondering van valdetectie. Dit staat aan bij elke bewoner, omdat we zo snel mogelijk hulp willen bieden wanneer iemand is gevallen. Zorgmedewerkers krijgen namelijk een signaal wanneer iemand is gevallen.

Je leest meer over Digizorg in deze Special. 

BIA Reports

Bewonersoverzicht

Medewerkers van Oktober hebben profijt van het nieuwe bewonersoverzicht in BIA Reports, ontwikkeld door afdeling Business Information Analysis (BIA). Met het nieuwe dashboard zien medewerkers in één overzicht hoe het met de bewoners van de afdeling gaat.

In het overzicht wordt gebruikgemaakt van data uit het cliëntendossier (Caress), behandeladviezen (Ysis) en alarmeringen (IQ Messenger). Op één pagina worden alle belangrijke gegevens van de bewoner weergegeven. Dit overzicht zorgt voor tijdswinst en meer overzicht voor zorgmedewerkers, omdat medewerkers niet meer het hele zorgdossier van de bewoners hoeven te lezen. Door de grafieken af te lezen zie je in één oogopslag hoe iemand in zijn vel zit en zijn veranderingen snel zichtbaar. 

Lees hier meer.

Buiten

de huizen van Oktober

Digitale innovaties kunnen bewoners ook ondersteunen om zelfstandig naar buiten te gaan. Sommige bewoners hebben daarom een GPS-systeem. Samen met de bewoners, naasten en medewerkers wordt een gebied rondom het huis van Oktober afgestemd. Bewoners kunnen buiten gaan wandelen en wanneer zij buiten het ingestelde gebied komen, krijgen de naaste of medewerkers een signaal. Zij kunnen contact maken met de bewoner en als dit mogelijk is, hulp bieden. Dit vergroot de zelfstandigheid van de bewoners en het gevoel van veiligheid bij bewoners, naasten en medewerkers.

Oktober in de pers

Artikelen over zorginnovaties

Lees hier enkele achtergrondartikelen waarin DigiZorg van Oktober benoemd wordt:

Vilans
Datagedreven zorg in de praktijk
december 2019

Vilans
De opkomst van een steeds intelligenter elektronisch cliëntendossier
december 2019

Zorgvisie
Bij grootschalige ict-projecten moet je geen Calimero zijn
december 2019

ICT&Health
‘Alleen zo pakken we arbeidsmarkttekort aan’ – ICT&health (icthealth.nl)
oktober 2022

ActiZ
Datagedreven Zorg in de Praktijk: Het Bewonersoverzicht van Oktober | ActiZ
november 2023

Van Zorg naar leven: data-gedreven zorg op maat

Wij zijn Koploper!

Ons initiatief ‘Van Zorg naar Leven: data-gedreven zorg op maat’ wordt per 15 juni officieel benoemd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Wij zijn hiermee onderdeel van het Koplopernetwerk. Het Koplopernetwerk is een lerend netwerk van regionale zorg- en welzijnsorganisaties, onderwijsinstellingen en overheid. Samen initiëren de netwerkpartners innovatieve initiatieven. Dit om een concrete bijdrage te leveren aan de aanpak van personeelstekorten in de zorg- en welzijnssector. Het Actie Leer Netwerk versnelt de samenwerking en verbindt en faciliteert de opschaling van regionaal naar landelijk en weer terug.

Innovaties
Magische momenten voor ouderen met dementie bij Kerkebogten in Eersel
Dementie en herfst