• Geschiedenis

Onze geschiedenis Dit is onze geschiedenis.

Wij zijn Oktober. Een organisatie van gedreven, oprechte en positieve zorgprofessionals. Elke dag zetten wij ons in voor kwetsbare ouderen in de regio Kempen, Veldhoven en Waalre. Dat doen we met 1850 medewerkers en 875 vrijwilligers, zowel thuis als in één van onze zorgcentrums.
Vijftig jaar zorg

Oktober biedt al meer dan vijftig jaar zorg en ondersteuning aan kwetsbare ouderen. De laatste tweeëntwintig jaar stonden we bekend als Regionale Stichting Zorgcentra de Kempen (RSZK), maar sinds oktober 2019 gaan we verder als Oktober. Met multidisciplinaire teams richten we ons op de complexe vraagstukken rondom terminale zorg, spoedzorg, dementie en geriatrische revalidatie.

Veranderingen in de zorg

In die vijftig jaar is er veel veranderd. Waar we mensen vroeger de weg wezen, ondersteunen we hen nu om zélf de regie op te pakken. Daarom zijn we bijvoorbeeld sinds 2008 actief in de huishoudelijke hulp en leveren we sinds 2009 thuiszorg aan mensen die het nodig hebben. In 2012 zijn we ons gaan richten op de Geriatrische Revalidatie Zorg, voor ouderen die tijdelijk bij ons herstellen van een ingreep of ongeval. En in datzelfde jaar werden we ook een hospice voor cliënten die niet lang meer te leven hebben.

Verandering van naam

De naam Oktober past onze organisatie als een jas. Het roept beelden op van de herfst, die zowel zonnig als grijs kan zijn. En het doet denken aan een tijd van rust, bezinning en loslaten. Ook voor onze cliënten kan de herfst van hun leven soms stormachtig zijn. Soms moeten ze vaker om hulp vragen of moeten ze hun vertrouwde omgeving verlaten. Maar tegelijkertijd komt er meer rust en ruimte om stil te staan bij wat er is geweest en bij wat er komen gaat. Onze zorgprofessionals begrijpen hoe belangrijk warme aandacht in deze fase van het leven is. Ze weten hoe ze er moeten zijn voor hun cliënten, ook als een kwetsbaar thema als sterven dichtbij komt.

Wanneer je ouder wordt,
verandert je leven.

Er is nog zoveel wat je eigenlijk wilt doen en waarvan je wilt genieten. Maar je kunt niet meer alles zelf en moet vaker om hulp vragen. Soms is hulp alleen niet meer voldoende en moet je misschien je eigen, vertrouwde thuis achter je laten. Of elkaar zelfs loslaten. Dan is Oktober er voor jou.