• Annika vertelt .

Switch naar de ouderenzorg

Hiervoor was ik kraamverzorgster, maar ik wilde iets anders doen. Ik was klaar voor de switch, met meer uitdaging en verantwoordelijkheid. Deze mensen hebben hun hele leven gewerkt en dan wil ik ze ondersteunen in de laatste fase van hun leven. In september ben ik gestart met de opleiding. Je leert zo snel heel veel. Ik werk 28 uur bij Mariahof en ga 1 dag in de week naar school. Het is wennen om weer naar school te gaan. Maar ik kan telkens niet wachten tot ik me weer mag verdiepen in de theorie.

Werken met mensen met dementie

Tijdens de opleiding draai ik mee bij zowel somatiek als PG. Mijn voorkeur gaat uit naar werken met mensen met dementie. Wat je bij deze mensen wel eens ziet, is gedragsverandering. En het gedrag, dat komt ergens vandaan. Mensen kunnen wel eens boos worden of verdwaald zijn. Ze begrijpen dan niet dat ze hier wonen. Dat vind ik moeilijk en daar kan ik wel eens een brok van in mijn keel krijgen. Maar ik ben er om ze te helpen. Soms zijn mensen heel verdrietig. Maar ook dat mag er zijn.

Zorg is zoveel meer dan de verzorgende handelingen

Bij Mariahof heerst een heel huiselijke sfeer. Ik vind het een hele fijne plek. Je wordt met open armen ontvangen en echt als collega behandeld. Je bent niet de leerling. Ik probeer het zo leuk en fijn mogelijk te maken voor de bewoners. Ze zoveel mogelijk in hun eigen regie te laten en zelf te laten doen, maar daarin wel te ondersteunen. En de zorg is zoveel meer dan de verzorgende handelingen, zoals luiers verschonen. Je hebt echt met een persoon te maken, net zoals jij en ik. Ik ga elke dag met een voldaan gevoel naar huis. De dagen vliegen voorbij.