• Bart en Bianca bloggen .

Collega's Bart Pook en Bianca Meijne gaan met elkaar in gesprek over, hoe kan het ook anders, bloggen! Beide collega's tikken regelmatig stukjes over werken in de zorg.

Bart heeft net het Lefgozer-traject afgerond en is nu Verzorgende IG bij Merefelt. Bianca is Verpleegkundige In Opleiding tot Specialist (VIOS) bij Floriaan.

Hoe het allemaal begon…

Bart: “Het bloggen is achttien maanden geleden begonnen toen ik startte met het Lefgozer-traject. Ik deel de ups en downs van werken in de zorg en hoe ik het ervaar. Nu ik klaar ben, wil ik het graag doorzetten, want ik vind het leuk om te doen! Ik hoop dat ik op een eerlijke manier de zorg kan laten zien. En dat dat mensen motiveert: dat is echt mijn drijfveer. Maar ik vind het ook fijn dat ik kan ventileren. Werken in de zorg kan iets met je doen, zonder dat het negatief en zwaar is.”

Bianca: “Bij mij is het wat langer geleden dat ik ben gestart met bloggen. Het was in de tijd dat social media nog niet hot en happening was. Ik studeerde in Amsterdam en mijn familie en vrienden vroegen zich af
wat ik nu precies deed. Dat schreef ik op en deelde ik op mijn website. Ik kreeg hier veel reacties op. Nu is het een leuke uitlaatklep geworden.”

Bart: “Mijn eerste post ging over mijn carrièreswitch. Hier kwamen zoveel reacties op dat ik dacht: dit is eigenlijk wel leuk. Al vrij snel kwam ik Bianca tegen op social media. Toen dacht ik: dat is een mooi voorbeeld, dat ga ik ook doen! We hebben toen een keer kennisgemaakt. Bianca is wel mijn voorbeeld.”

Bianca: “Die steek ik in mijn broekzak ;)”

Maar waarover schrijf je dan?

Bart: “Als ik bewust ga nadenken dat ik een stuk moet schrijven, dan komt er niks.”

Bianca: “Dat heb ik ook! Vaak komt er gedurende de dag een moment waarop ik denk: oh dit is leuk om over te schrijven! Voor mij zit de kunst van het bloggen in hele kleine dingen. In de zorg doe je inspiratie op. Ik heb bijvoorbeeld wel eens bij een bewoner mijn jasje aangetrokken en daar een foto van gemaakt (onherkenbaar). Dat zijn leuke kleine dingetjes waar je het over kunt hebben. Mijn ervaring is dat er niet veel meer in zo’n blog hoeft. Dit zijn de dingen die mensen leuk vinden om te lezen. Én die precies laten zien wat werken in de zorg is.”

Wat brengt het bloggen je?

Bianca: “Het levert positiviteit, bekendheid en steun op. Toen bijvoorbeeld onze bestuurster Jessica Vogel reageerde vond ik dat heel tof. Maar het bloggen geeft me ook werkplezier. Het geeft net een extra dimensie aan werken in de zorg. In coronatijd heeft het ook gesprekken op gang geholpen en dat is wel heel leuk. Ook nu ik weer op school zit, is het fijn om te horen dat klasgenoten iets aan mijn blog hadden.”

Bart: “Tijdens het Lefgozer-traject was ik vrij open en eerlijk over hoe ik het ervaarde. Als dingen mij niet lukten, dan benoemde ik dat eerlijk. Hierdoor heb ik wel waardering en respect gekregen. Omdat ik het vertel in plaats van bij me houd. Ik denk dat ik hierdoor ook meer hulp kreeg van collega’s. Maar ook vanuit andere hoeken heeft het me steun gebracht.”

Bianca: “En het levert je respect op omdat je je kwetsbaar durft op te stellen. Ik weet nog dat ik een stukje had geschreven over mijn start met EMDR-therapie naar aanleiding van de coronaperiode. Dat vond ik
superheftig om te vertellen, maar het leverde me vooral veel positieve reacties op. Dan voel je je gesteund: dat vind ik het mooie eraan.”

Bart: “Er zijn twee blogs waar ik heel trots op ben. Een gaat over mijn oma met dementie en het feit dat haar cirkel kleiner wordt. En de tweede blog ging ook over oma en is opgepikt door Alzheimer Nederland, waardoor de blog heel veel werd gelezen.”

Bianca: “Ik vind het zo tof dat jij twee werelden (van je oma en van het werk) aan elkaar weet te linken. Dementie is iets wat in je privésfeer speelt en minder op je werk. Voor mij is dementie op professioneel vlak
juist aanwezig. Ik vind het mooi om de connectie te zien en jou te zien leren op dat blog. Dat doe je echt heel goed.”

Wat zijn je dromen?

Bianca: “Er staan al blogs van mij in twee verschillende boeken (over een ander onderwerp dan zorg). Hoe gaaf is dat als je dat overkomt. Ik heb de illusie dat ik iets bij kan dragen met het verhaal dat ik vertel. Ik vind het mooi om aan dat grote plaatje bij te dragen. Dat klinkt ambitieus, maar dat doe je juist met de kleine verhalen.

Bart: “Ik zou het heel gaaf vinden als ik ooit een vaste column in een zorgblad zou krijgen. Dat zijn wel mijn dromen.”

Welke tips geef je mee als iemand wil starten met bloggen?

Bianca: “Mijn tip is: begin heel klein en schrijf compact. En doe het alleen als je het leuk vindt om te doen, niet omdat je moet bloggen of boos bent bijvoorbeeld. Ik heb schrijven zelf altijd heel leuk gevonden. Soms is het fijn als je je ei kwijt kunt.”

Bart: “Ik heb ook meer ruimte in mijn hoofd door het bloggen. Mijn tip is: houd het echt en ga geen dingen verzinnen. Ben jezelf. Ik heb er geen cursus voor gevolgd, maar ben het gewoon gaan doen.”

Bianca: “Dat is naar mijn idee ook echt de kracht van bloggen: het hoeft er niet per se super gelikt, fancy of perfect uit te zien. Juist niet.”

Bart: “Ik let ook op privacy. Als ik dingen meemaak op de werkvloer, verwoord ik het zo dat niemand kan herleiden over welke bewoner het gaat. Ik laat mijn blog daarom ook altijd even nalezen door iemand die de bewoners niet kent om te checken of diegene het zou kunnen achterhalen.’’

Benieuwd naar de blogs van Bart en Bianca?

De blogs van Bianca lees je op haar website: www.meijne.eu

Bart zijn verhalen lees je via social media: Facebook, Instagram en LinkedIn.