• De hobby van Jopie .

"Aan de slag met potloden en een kwast."

Sinds Jopie zeven jaar is heeft ze al een passie voor tekenen en later kwam daar ook nog de passie voor schilderen bij. We bezochten Jopie van Nobelen (86) in Bladel op de Esdoorndreef. Hier heeft ze ook haar eigen expositie aan de muren hangen. En daar willen wij natuurlijk alles over weten.

Veel hobby’s

Jopie heeft veel hobby’s. Zo zong ze vroeger altijd bij Muziekvereniging ‘De Durpsslenters’. “Ik speelde gitaar, keyboard en accordeon. We traden toen ook veel in het buitenland op.” Maar haar grootste hobby is toch wel tekenen en schilderen. Dit doet ze al haar hele leven. “Ik maakte als kind tekeningen die bij de huisarts in de praktijk werden opgehangen. Toen ik op mijn 21e trouwde met mijn man communiceerden we naar familie altijd met brieven. Ze woonden namelijk ver weg. Als ik een brief schreef, dan tekende ik daar altijd iets op wat die persoon leuk of mooi vond. Dan tekende ik bijvoorbeeld een vogeltje of een appel om de brief leuk aan te kleden. Het was altijd een verrassing voor de ontvanger wat erin getekend werd.”

Van teken naar schilderen

Toen Jopie kinderen kreeg is ze een tijdje gestopt met tekenen. “Ik moest toen op de kinderen passen en het huishouden bijhouden. Ik had geen tijd om te tekenen, maar ik naaide veel: de stoelbekleding, de kleding van de kinderen en gordijnen.” Toen de kinderen van Jopie naar de middelbare school gingen had ze meer vrije tijd over. “Ik ben toen op schildercursus geweest samen met vriendinnen. De docent verkocht de schilderijen die we maakten in ruil voor gratis schilderles. Toen we de schildercursus hadden afgerond ging ik altijd met een vriendin bij iemand thuis schilderen.” Toen Jopie zestig jaar was heeft ze een herseninfarct gehad. “Ik heb toen even niet meer kunnen schilderen, maar ik heb het toch opnieuw opgepakt. Het tekenen en schilderen heeft me toen sterk gehouden, het is een uitlaatklep.”

Expositie op de Esdoorndreef

“Nu teken en schilder ik nog steeds. Dan kan ik mijn gedachten even op nul zetten. Ik teken eerst een schets en die kleur ik dan in met olieverf of aquarel. Als andere bewoners in de ochtend gaan rusten, dan ga ik meestal tekenen of schilderen”. Jopie schildert het liefst dingen uit de natuur, zoals vogels, bloemen of plekken waar ze is geweest. En dit doet ze allemaal uit haar hoofd. Haar kamer hangt vol met haar eigen schilderijen. En omdat Jopie zoveel tekent en schildert, heeft ze nu zelfs een expositie op de Esdoorndreef hangen. “Ik vond de muren maar kaal. Toen de zorgmedewerkers te weten kwamen dat ik teken en schilder, hebben we een aantal van mijn schilderijen daar opgehangen.” Jopie schildert regelmatig voor anderen. Er is zelfs een bewoner die een schilderij van Jopie heeft gekocht, maar het liefste  geeft ze haar schilderijen weg. “Tegenwoordig schilder ik vooral stenen en kleine schilderijtjes. Deze geef ik dan weg aan bewoners en medewerkers en die zijn er heel dankbaar voor. Dat doet me goed.”