• De hobby van Nel Fleerakkers .

We bezoeken Nel Fleerakkers (78) in Eersel bij ’t Gebint (Kerkebogten).

Vanaf november 2021 woont Nel in Eersel en hiervoor heeft ze acht jaar bij Floriaan gewoond. Sinds de huishoudschool heeft Nel al een grote passie voor naaien. Het begon met een schoolvak, maar werd erna een grote hobby. Van carnavalspakken tot trouwjurken. De uitdaging kon niet groot genoeg zijn voor Nel. En daar willen we alles over weten.

Naailes

“Op de huishoudschool ben ik begonnen met naaien. Ik kreeg meestal één keer per week les. Dan kreeg je een opdracht. Eerst moesten we dan een patroon tekenen. En dan gingen we daarmee aan de slag. Erna ging ik een avondcursus volgen. Ik maakte al mijn kleding zelf en ik kon precies maken wat ik wilde. Ergens zag ik dan een model wat ik mooi vond. In totaal heb ik ook 25 jaar naailes gegeven bij mij thuis. Dan kwamen ze in een groep en leerde ik ze de kneepjes van het vak, zoals patronen maken. Vanuit de lessen die ik heb gegeven, heb ik ook contact gehouden met deze mensen. Zelfs mijn nichtje heeft bij mij de opleiding gedaan. Zij naait nu ook als hobby.”

Carnavalspakken

Wat Nel graag deed, is iets uitzoeken waar iemand geen raad mee wist. “Zo liep een carnavalsclub elk jaar mee met de optocht. En ze werden al verschillende jaren tweede. Ze kregen dan vaak de opmerking: “ben je alweer tweede geworden?”. Ze antwoordden dan: “Ja, maar we laten ons niet kennen. We doen volgend jaar weer mee.” Ze kregen toen het idee om met twintig mannen verkleed te gaan als blote vrouwen. Ze vroegen toen of ik het samen met een vriendin aandurfde om die pakken te maken. En dat durfden we wel aan. Dat was wel erg moeilijk. In totaal bestond elk pak eigenlijk uit drie aparte pakken over elkaar. Het was gemaakt van rekbaar stof, in huidskleur. Ik wilde natuurlijk wel weten hoe die mannen in de optocht meeliepen, dus ben ik gaan kijken. Ze hadden een klein wagentje gemaakt, waar een stoel op stond. Die haalden ze eraf, dan haalden ze een man uit het publiek en dan gingen ze voor deze man staan dansen. En dat jaar werden ze wel eerste bij de carnavalsoptocht. Dat gaf me een fijn gevoel. We hadden er toch een flink steentje aan bijgedragen.”

Bruidsjurken

Naast carnavalspakken, heeft Nel ook wel eens bruidsjurken gemaakt. “Omdat je van tevoren niet weet wat je leuk vindt, gingen we dan eerst naar een bruidszaak. Dan pasten we wat en keken we welke jurk iemand wilde hebben. In de auto ging ik er dan meteen een schets van maken en zo ging ik de jurk thuis maken. Er zijn namelijk geen patronen van, dus dat moet je zelf verzinnen. Ik was hier heel lang mee bezig, maar dat maakte me niet uit. Soms was ik er de hele nacht mee bezig. Ik kon er dan niet mee ophouden. Ik wilde het dan hebben zoals ik het in mijn hoofd had. Ik heb zo ook een jurk gemaakt voor de vrouw van mijn neefje.” Als de bruid een bekende van Nel was, zag ze haar op de dag van de bruiloft in de jurk stralen.

Knutselen bij Kerkebogten

In 2012 heeft Nel een herseninfarct gehad. Met haar linkerhand kan ze daarom niet meer bewegen. Haar hobby naaien kan ze daarom niet meer uitoefenen. Er ligt ook niets meer in haar kamer van wat ze genaaid heeft, want het doet best zeer dat ze dat niet meer kan. “Maar nu bij Kerkebogten knutsel ik heel graag. Dat is nu mijn grote hobby. Zo heb ik mandala’s gemaakt, schilderwerken en tekeningen. Op maandag is het altijd crea-ochtend.” En in de knutselwerken van Nel zien we nog steeds haar grote passie terug… kijk bijvoorbeeld maar naar het kledingstuk.