• De wijze les van Janus .

Wij kunnen veel leren van bewoners en cliënten van Oktober. Daarom gaan wij in gesprek met bewoners van onze huizen. We bezochten Janus (in memoriam).

Een grote familie

Toen we Janus in zijn kamer spraken, zagen we op de foto’s meteen dat hij een grote familie om zich heen heeft verzameld. “Wij hebben vroeger altijd geboerd thuis. Mijn vrouw en ik hebben samen tien kinderen gekregen. Helaas is mijn vrouw twee jaar geleden overleden op haar 92e. Maar ongeveer iedere dag komt er iemand van de kinderen langs om mee te gaan wandelen. Dat is fijn en mooi. Gewoon dat ze hier zijn, dat is al fijn. En dat zou ik anderen ook willen meegeven: het is fijn als je bezoek krijgt van familie.” Ondertussen zijn er kleinkinderen én zelfs achterkleinkinderen bijgekomen. “Familie is belangrijk voor mij.”

Mijn moeder was mijn voorbeeld

“Ik was drie jaar toen mijn vader overleed. Een paar jaar later is mijn moeder hertrouwd met een andere man. Mijn moeder is altijd een voorbeeld voor mij geweest. Zo leerde ik dat er in het leven van alles kan gebeuren. Mijn moeder heeft heel veel voor mij betekend, op alle gebieden. Ze heeft goed voor mij gezorgd.”

Heftige gebeurtenissen

Als we Janus vragen wanneer hij zich gelukkig voelt, vertelt hij: “Als alles goed verloopt. Je mag blij zijn als alles goed gaat. Wij hebben wel wat meegemaakt. Twee zoons en een dochter van ons zijn gestorven. Ons Toosje heeft maar tien dagen geleefd. En onze Piet is gestorven toen hij nog maar dertien jaar was, nog heel jong. En onze Christ is verongelukt, terwijl mijn vrouw en ik met hem in de auto zaten. Dat is heel heftig geweest. Mijn vrouw en ik waren allebei gewond en onze Christ overleed. Die was nog maar 51 jaar.” Het ontroert Janus als hij praat over wat ze hebben meegemaakt.

Koester de momenten met familie

Als we Janus vragen wat hij nog wil meegeven, blijkt duidelijk dat familie veel voor hem heeft betekend. Dat hij regelmatig visite krijgt waardeert hij dan ook. “Het kan goed zijn dat alles wat we hebben meegemaakt ervoor heeft gezorgd dat ik familie zo koester. Het is fijn dat de kinderen nog in de buurt wonen en langskomen.”

Janus