• “Door het zorgen voor mijn tante heb ik mijn hart gevolgd.” .

Hilde (59) zorgde lange tijd voor haar tante. Dit zorgde ervoor dat ze haar hart ging volgen: werken in de ouderenzorg. Ze rondde onlangs het leerwerktraject tot Verzorgende IG af.

Op zoek naar zingeving

Als juridisch secretaresse op een advocatenkantoor heb je te maken met tijdsdruk. Je hebt te maken met verschillende deadlines. Toen kwam ik op het punt dat ik dat niet meer wilde, dus ben ik gestopt om op zoek te gaan naar een ander pad.

Verschil maken voor mijn tante

Mijn 92-jarige tante was haar man verloren en had hulp nodig. Als familie ben je er voor elkaar om elkaar te helpen. Daarom ben ik haar gaan ondersteunen. Maar gaandeweg de jaren had mijn tante steeds meer specialistische zorg nodig, die ik haar niet kon bieden. Daarom kreeg ze deze zorg aan huis. Maar ik bleef haar op alle andere fronten ondersteunen. Mijn tante stierf thuis op 98-jarige leeftijd. Mijn manier van zorgen voor haar zat erop.

Geen seconde spijt

Wat de zorgprofessionals zes jaar lang voor mijn tante hebben betekend was erg waardevol. Het “zorgzaadje” was geplant bij mij. En iemand zei tegen me: de opleiding Verzorgende IG, dat is echt iets voor jou! Inmiddels was ik 56 jaar, niet echt een studentenleeftijd. Maar zou mijn leeftijd een belemmering zijn voor een opleider? Mijn insteek is dat je jezelf niet moet laten leiden door leeftijd. Zowel bij het Summa College als bij Oktober was ik welkom om te komen leren en werken. En ik heb er geen seconde spijt van gehad. Ik ben erg blij dat ik de stap naar de zorg heb gezet.

Samen zorgen voor iedereen

De tijd van opnieuw in de schoolbanken zitten was leuk. En mijn jeugdige medestudenten gaven me zeker niet het gevoel ‘net iets ouder te zijn’. Het leerklimaat bij Oktober gaf mij alle ruimte om me te ontwikkelen. Samen met een praktijkbegeleider en een werkbegeleider vorm je een soort driehoek. En ook nu ik afgestudeerd ben, leren we op de afdeling nog steeds van en met elkaar. We doen het als team samen. Niet alleen als zorgprofessionals, maar samen met iedereen zijn of haar steentje bijdraagt aan het leven van de bewoners.

Aansluiten bij de bewoners

Voor mij is het belangrijk om van toegevoegde waarde te zijn. Voor bewoners én voor collega’s. En om met respect én oog voor eigen regie aan te sluiten bij wat zij nodig hebben en als prettig ervaren. Het zorgen voor mijn tante heeft ervoor gezorgd dat ik uiteindelijk mijn hart heb gevolgd naar waar ik voor mijn gevoel thuishoor: in de ouderenzorg.