• “Door mijn extra diploma’s, kan ik nóg meer betekenen voor bewoners.” .

Anne behaalde haar diploma Zorgkundige in België, maar werkt al jaren in Nederland. Ze volgt nu een traject op maat waarin ze wordt opgeleid tot Verzorgende IG. Dat is een functie die men in België niet kent, maar tussen de Zorgkundige en Verpleegkundige in zit.

Leren en werken in de ouderenzorg

In het laatste jaar van mijn opleiding liep ik stage in Nederland en dat beviel me heel goed. Daarna ging ik werken als Helpende. Dit komt ongeveer overeen met de rol van Zorgkundige in België. En in 2021 heb ik de opleiding tot Helpende Plus afgerond in Nederland. Daarna ben ik begonnen met werken bij ouderenzorgorganisatie Oktober in een kleinschalige woning waar mensen wonen die leven met dementie. Mijn collega’s motiveerden mij om de opleiding tot Verzorgende IG te gaan doen. En daar ben ik nu mee bezig. Ondertussen werk ik op afdeling somatiek, zodat ik meer verpleegtechnische handelingen kan leren tijdens mijn opleiding.

Leren in de praktijk

Het volgen van een leerwerktraject past goed bij mij. Ik vind het leren in de praktijk fijn. Er zijn altijd collega’s om me heen die me willen helpen en dat is erg prettig. Ze geloven echt in mij. Ondanks dat ik leerling ben, word ik wel gezien als collega. We leren van en met elkaar. Door mijn extra diploma’s, kan ik nóg meer betekenen voor de bewoners. Het is fijn dat ik dit in kleine stapjes kan doen. Je krijgt steeds een beetje meer verantwoordelijkheid. Door deze stappen vooruit te zetten, van Helpende naar Helpende Plus en nu naar Verzorgende IG, heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen.

Samenzorg voor iedereen

Dat bewoners eigen regie ervaren vind ik erg belangrijk. Zo kiezen bewoners elke dag opnieuw wat ze lusten op de boterham. En hoe laat ze naar bed wensen te gaan. Misschien is dat wel een keer om twaalf uur, omdat er een belangrijke sportwedstrijd op televisie komt. We sluiten echt aan bij de leefwereld van bewoners. En hierin werken we samen met de betrokken families. Zij kennen hun naaste immers het beste. Sommige families komen één keer per maand koken voor alle bewoners. Of we organiseren een tuindag, waar we samen bloemetjes planten. Dat zijn dingen die ik heel mooi vind.

Als je overweegt om te solliciteren bij Oktober, zou ik zeker eens een dagje meelopen. Dan kun je zelf ervaren hoe het is om te werken bij Oktober. En misschien kom ik je dan nog wel tegen 😉

Ouderenzorgorganisatie Oktober heeft verschillende locaties dicht bij de grens met Nederland. Binnen een paar kilometer vanaf de grens ben je al bij Mariahof in Reusel, Kempenland en Floriaan in Bladel of ’t Hofhuys in Bergeijk. Lekker dichtbij dus!

Wil je ook werken in Nederland?

Neem dan gerust eens contact met ons op om een dagje mee te lopen of voor een vrijblijvend gesprek met recruiter Sanne of Tineke. Via recruitment@zorginoktober.nl of 088-2486133.