• Een ervaringsverhaal over de Eigenwijzer babbelbox .

Daniëlle is assistent welzijn bij Oktober. Zij probeert de babbelbox uit met een bewoner. De Eigenwijzer babbelbox en babbelposter zijn tools om bewoners beter te leren kennen. Daniëlle neemt je mee in haar ervaring met de babbelbox.

Thema ‘karakter’

Ik heb de babbelbox geopend samen met een bewoner. Ik ken deze bewoner niet echt. Wat voor persoon is hij en wat heeft hij allemaal gedaan? Ik heb werkelijk geen idee. Toch stap ik op hem af. Ik begroet hem en vraag of hij mee wil doen met een spel. Ja-knikkend stemt hij in en samen nemen we plaats aan de keukentafel. Een vers bloemetje siert de tafel en de krant ligt er nog. Nog warm van het lezen. Ik open de doos met hem en vraag of hij kan lezen wat er op de kleine doosjes staat. Ik benoem ook wat thema’s op de doosjes en samen kiezen we het thema ‘Karakter’.

Voluit vertellen

Uit het kleine doosje ‘Karakter’ verschijnen de kaartjes met foto’s en woorden erop. Aan de hand van de kaartjes vraag ik de bewoner welke karaktereigenschappen bij hem passen. Hij laat duidelijk merken welke kaarten hem aanspreken. Zonder al te veel vragen vertelt hij voluit. Levendig vertelt hij over zijn verleden alsof het gisteren was.

Nieuwe dingen horen

Soms herken ik verhalen, maar niet altijd. Sommige verhalen komen uit de oude doos en zijn verhaling. Maar belangrijk zijn ook de momenten dat ik nieuwe dingen hoor. Voor het eerst. Dingen die ik echt niet wist of verwacht had. Dan leer ik de bewoner beter kennen. Mooi toch? Een echt gesprek tussen mij en een bewoner. Ik neem hiervoor echt even de tijd. En of de bewoner de waarheid vertelt, maakt niet uit. Dit is wat hij wil vertellen tegen mij.

Babbelbox