• Esther vertelt .

“Bij Kerkebogten vind ik de kleinschaligheid heel fijn.”

Het verhaal van Esther, Verpleegkundige niveau 4 bij Kerkebogten

We laten je graag kennismaken met Esther. Esther is verpleegkundige niveau 4 bij Kerkebogten. Ze werkt al bijna 30 jaar bij Oktober. Zo heeft ze als verzorgende op een PG-afdeling gewerkt, maar ook op een somatische afdeling. Maar ook heeft ze dagbehandeling opgezet bij Oktober. Inmiddels werkt ze acht jaar bij Kerkebogten en alweer drie jaar als verpleegkundige. De opleiding tot verpleegkundige heeft ze gevolgd tijdens haar werk bij Oktober.

Kleinschaligheid bij Kerkebogten

“Bij Kerkebogten vind ik de kleinschaligheid heel fijn. Ik heb het gevoel dat ik de bewoners goed ken. Ook het contact met familie is heel erg goed. We proberen voor iedereen een thuis te creëren. Als iemand bijvoorbeeld idolaat is van wielrennen en elke dag Tour de France kijkt, maar de finish net wat later is dan het tijdstip waarop we normaal eten, dan eten we gewoon wat later. De bewoner heeft dan een fijne middag gehad. Je speelt in op de behoeften van de mensen en de wensen die ze hebben over de indeling van de dag. Ik luister heel erg naar wat bewoners willen en wat zij aangeven.”

Voldoening uit kleine momenten

“Als ik mensen zie ontspannen en hun ding zie doen, daar krijg ik voldoening van. Voor de een is dat het leggen van een puzzel, voor de ander het luisteren van muziek. Of soms is er een mevrouw die niets wil, maar bij wie het me uiteindelijk toch lukt om haar te helpen. Dat zijn kleine geluksmomentjes. Als begeleider van stagiaires is het ook leuk om te zien als iemand zich ontwikkelt. Bijvoorbeeld een stagiaire die eerst als groepsassistente bij ons komt werken en naarmate de studie verloopt als helpende of verzorgende kan worden ingezet en zo een aanvulling is voor het team. Bovendien doen ze op deze manier een leuke en leerzame ervaring op in de ouderenzorg.”

Rol van een verpleegkundige

“Als verpleegkundige draai ik diensten mee, maar ben ik ook aanspreekpunt voor artsen en de psycholoog. Je hebt een meer sturende functie en coachende rol naar het team toe. Maar je moet het echt samen doen met het team. Met vrijwilligers, helpenden, groepsassistenten, verzorgenden. Je bent één team. Er zijn ook wel wat dingen die we kunnen verbeteren. Dat geef ik dan ook aan.”

Esther, Verpleegkundige niveau 4 bij Kerkebogten

Veel voor elkaar over in het team

“Ik werk in een heel fijn team. We hebben veel voor elkaar over. Als er diensten openstaan, worden ze bijna altijd door het team opgelost. We staan echt voor elkaar klaar. En we kunnen elkaar aanspreken als er iets voorgevallen is. Ik kan wel zeggen dat ik hier op mijn plek zit. Ik vind de Kempische sfeer heel fijn, het gemoedelijke.”

Persoonlijke ontwikkeling

“Als ik nog iets mag zeggen. Schroom niet om de uitdaging aan te gaan voor een stukje persoonlijke ontwikkeling. Als je bijvoorbeeld graag voor niveau 3 of niveau 4 gaat. Oktober biedt deze kansen. Zelf heb ik er te lang mee gewacht om niveau 4 te gaan doen.”