• Fernanda vertelt .

Fernanda werkt al vijf jaar als individueel begeleidster bij cliënten thuis. Zij vertelt haar verhaal:

Individuele begeleiding valt onder dagbesteding en is er voor cliënten die het lastig vinden om in een groep van dagbesteding te functioneren. We komen dan minimaal 1 keer per week bij de cliënt thuis.

Langer thuis wonen

Mensen blijven langer thuis wonen en hebben hierdoor meer ondersteuning nodig. Als individueel begeleidster bied ik een stukje ondersteuning en begeleiding op sociaal vlak. Ik bied cliënten meer structuur en kijk naar het behoud van de mogelijkheden van de cliënt. Zelfredzaamheid is erg belangrijk. De eigen omgeving van de cliënt is vaak vertrouwd. En wij geven ze een stukje veiligheid binnen deze omgeving. Soms hebben we het er ook wel eens over: wat als u hier niet meer kunt wonen? Heeft u daar al eens over nagedacht? Dit doe ik natuurlijk niet bij het eerste bezoek. Het is belangrijk om het vertrouwen van de cliënt te winnen en een klik te hebben met de cliënt. Ik speel in op wat er nodig is. Vaak zijn het kleine dingen die belangrijk zijn.

Interesses van de cliënt

De activiteiten focussen zich op het dagelijks leven. We kijken samen naar de interesses van de cliënt en wat de mogelijkheden hierin zijn. Een voorbeeld is een fotoboek erbij pakken en dit samen doorbladeren. Dan maken we de tijdsbegrenzing weer up-to-date. Of we gaan samen een boodschap doen, bereiden een maaltijd voor of eten samen iets. Soms is het ook gewoon even iemand gezelschap houden. Het is leuk om op de behoefte van de cliënt in te spelen en daarin mee te gaan. Als ik maar een glimlach op het gezicht kan toveren.

Diversiteit

Het leukste aan mijn baan is de diversiteit. Je komt bij zoveel verschillende mensen binnen. Elke keer opnieuw bekijk je: wat is hier nodig? Wat speelt er? Bij sommige cliënten pakken we samen de hobby op, zoals kaarten maken, lezen of een muzikale hobby. Je bouwt veel op met de cliënt en dat is heel fijn. Het duurt soms even voordat iemand ontdooid is en ze hun ware ik laten zien. Bij een cliënt heeft het bijvoorbeeld een half jaar geduurd voordat ik een kopje uit de kast mocht pakken. Dat heeft dan gewoon wat tijd nodig.

Mantelzorgers

In sommige gevallen heb je ook te maken met mantelzorgers die het druk hebben. Soms geef ik dan ook aan dat ze even mogen gaan rusten als ik er ben. Of ik geef tips om ze te ondersteunen in het omgaan met het ziektebeeld of de problematiek. Een voorbeeldje is dat de smaak van mensen met dementie verandert. Ik geef dan aan hoe ze hiermee om kunnen gaan, door bijvoorbeeld wat anders te koken. Dat stukje educatie vind ik ook heel belangrijk. Rondom een persoon verzamelt zich een netwerk, groot of klein. Hier moet je op inspelen.

Samenwerken in een team

In totaal zijn we met 5 individueel begeleiders. Als individueel begeleiders werken we ook veel samen met collega’s. Je hebt bijvoorbeeld een signalerende functie naar de zorg. De lijntjes zijn heel kort. Soms evalueren we ook met het netwerk van de cliënt en met een zorgtrajectbegeleider (deze persoon stelt de indicatie). Maar we hebben ook contact met de thuisondersteuners. Zij ondersteunen soms ook met zorgtaken.

“Mijn week is nooit hetzelfde en dat maakt mijn baan zo mooi. “