Na een aantal jaar als flexmedewerker en in het wijkzorgteam te hebben gewerkt bij Oktober, werk ik nu bij Merefelt op de geriatrische revalidatie. En hier is geen dag hetzelfde. Denk aan een ontslag van een revalidant voor 9.30 uur en een nieuwe opname om 10.30 uur, twee keer per week artsenvisite in de ochtend, het begeleiden van stagiaires en de tweewekelijkse overleggen met daarnaast geregeld calamiteiten. Hier hebben we graag als team onze aandacht en energie voor paraat. Door dagelijks te starten met een ‘dagopstart’, worden taken verdeeld en besproken. Het werk is afwisselend en dynamisch. Samen met een team van fijne collega’s maakt dat ik het werk ontzettend leuk vind.
Werken aan een proces
Samen met de revalidant werken we aan een proces. We vullen de revalidant aan, maar proberen ze uit te dagen om steeds minder aan te vullen. Je bent deelgenoot van de weg om weer terug naar huis te kunnen. Het is echt een opbouw. Je gaat van niet belasten naar minimaal belasten, naar lopen met toezicht, lopen zonder toezicht om uiteindelijk terug zelfstandig te kunnen lopen. Het is mooi om daaraan bij te dragen. Ik word er helemaal warm van als iemand binnenkomt in bed en op een gegeven moment zelfstandig met een rollator loopt. Je geeft mensen een stukje kwaliteit van leven, zelfstandigheid en eigen regie.
Revalidatie bij therapie en op afdeling zelf
Als revalidanten op de afdeling komen, gaan we meteen aan de slag met de revalidatie. Ze gaan naar therapie, komen zelf naar de eetzaal en proberen zelf eten en drinken te pakken. We doen er alles aan om de stap tussen opname en het naar huis gaan zo klein mogelijk te maken. Revalidanten gaan vaak op ‘proefverlof’: dan bekijken we of ze thuis nog ergens tegenaan lopen. Als het bijvoorbeeld niet zo makkelijk gaat om bij een kast te kunnen, bekijken we of daar tips en/of hulpmiddelen voor zijn.
Intensieve samenwerking met verschillende disciplines
Bij de geriatrische revalidatie, werken we heel intensief samen met verschillende disciplines. Je doet het echt als één team. Ook de rol van mantelzorgers is heel belangrijk. Elke twee weken wordt de revalidant besproken in een interdisciplinair overleg samen met alle disciplines. Van fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist, logopedist, psycholoog, arts, zorgadvies tot zorg. Dat is afhankelijk van wie er bij de revalidant betrokken is. De fysiotherapeuten en ergotherapeuten komen steeds meer op de afdeling. Wanneer iemand bijvoorbeeld niet goed op z’n zij kan liggen, kijken ze mee.
Het samenwerken zit hem in kleine voorbeelden. Denk bijvoorbeeld aan een revalidant die sondevoeding heeft. Het kan zo zijn dat diegene ondertussen weer wat mag gaan eten. Wij zien dan wat er gegeten wordt, dat wordt in een lijst bijgehouden. Deze lijst ziet de diëtist ook. Samen komen we dan tot een conclusie. Als we zien dat het eten goed gaat bij iemand met slikproblemen, kunnen we aan de logopediste teruggeven dat we denken dat verdikking niet meer nodig is. Hier kijken we dan samen naar. Zo gaan we stapje voor stapje terug naar normale voeding.
Bijzondere momenten
Op de revalidatieafdeling hebben we wel eens meegemaakt dat revalidanten een bepaalde band met elkaar opbouwen. Een keer hebben we dat gezien bij twee mannen. Ze hadden een moeilijke tijd, kwamen er bovenop en hebben elkaar door en door gesteund. Dat is echt geweldig om te zien. Het was bijna een revalidatieproces met z’n tweeën. Deelgenoot zijn van bijzondere momenten van revalidanten maakt dit werk zo ontzettend leuk.