• Het verhaal van Miep .

Miep Rongen (90) woont in Veldhoven bij Merefelt op afdeling ‘t Veld. Van kinds af aan heeft Miep al een grote passie voor poppen. Het begon met verzamelen, maar ging na een tijd over naar het zelf maken van poppen. Wanneer we binnenkomen op haar kamer, zien we al meteen wat pronkstukken staan. En daar willen we natuurlijk alles over weten.

Passie voor poppen

Mieps passie voor poppen is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze kan het zich nog goed herinneren. Ze speelde toen al vaak met haar geliefde pop en was er erg aan gehecht. Wanneer het luchtalarm afging, stond er altijd een tas klaar die mee naar de schuilkelder ging. Ook haar pop zat hierin. Toen de oorlog voorbij was, heeft haar jongste zus veel met deze pop gespeeld. Doordat er veel met de pop gesjouwd en gespeeld is, is deze versleten en niet heel gebleven. De pop betekent veel voor Miep. Het doet haar denken aan de oorlog, maar ook aan haar zusje. Met haar heeft ze nog altijd goed contact. Toen Miep tijdens haar bruiloft de altijd zo geliefde pop terugkreeg, ging haar hobby verder.

Verzamelen van poppen

Als men poppen verzamelt, is er natuurlijk ook ruimte nodig om ze te bewaren. Daarom maakte de man van Miep een mooi poppenhuis. Hier kon ze haar verzameling van heel veel kleine poppetjes in kwijt. Deze kleine poppetjes vond ze op vlooienmarkten. De meubeltjes die in het poppenhuis stonden, heeft ze veelal zelf gemaakt. In haar kamer hangt nog een mooie herinnering aan haar verzameling: een cadeau dat haar vriendin voor haar heeft gemaakt van de spullen die Miep had verzameld.

 

Zelf poppen maken

Later ging Miep op les bij een mevrouw die haar leerde hoe ze zélf poppen kon maken. Deze vrouw heeft ervoor gezorgd dat het zaadje voor de poppenwereld is gaan rijpen. In het kastje op haar kamer vinden we nog twee fotoboeken met foto’s van vroeger. Foto’s van poppen die ze met haar leerlingen heeft gemaakt. Miep heeft namelijk ook lesgegeven. Toen haar lerares ging verhuizen, bleven er verschillende leerlingen over. Toen heeft haar lerares tegen Miep gezegd dat zij het ook wel zou kunnen. Zo is het balletje gaan rollen en is Miep uiteindelijk les gaan geven. Samen met twee dames zijn de eerste poppen gemaakt en dat was een groot succes. Op een expositie hebben ze deze poppen laten zien. Vanaf dat moment wilden meer mensen leren hoe ze poppen konden maken.

Veel spullen zijn bruikbaar

De poppen van Miep zijn gemaakt van klei. Ze begint dan met een klein beetje klei en ontwikkelt het zo verder. Soms zit het hoofd dan star op het lijf. Maar daar heeft Miep iets voor ontwikkeld, zodat ze het hoofd kan draaien. Wat Miep duidelijk wil maken, is dat veel van wat er in huis te vinden is, gebruikt kan worden voor het maken van poppen. Denk bijvoorbeeld aan natuurlijke materialen. In haar kamer staat een tas vol met spullen die bruikbaar zijn. Ze wil binnenkort proberen of ze nog iets zelf kan maken. Want, zoals ze zelf aangeeft: “Mijn handen willen vooruit.”

 

Miep Rongen

“Mijn zelfgemaakte poppen, daar kijk ik nog iedere dag naar!”

Experimenteren

In het boek dat Miep nog altijd bewaard heeft, staan tips voor het maken van poppen. Zo is Miep ook ooit naar Duitsland gegaan, waar ze poppen van porselein heeft gemaakt. Maar poppen maken van porselein, dat is nooit haar ding geweest. “Als je poppen van porselein maakt, dan ben je zo klaar. Er zit niks van jezelf in. Je giet een mal vol porselein, bakt het in een oven en dan is het klaar. Als ik die poppen zelf geboetseerd heb met klei, kan ik daar meer mijn ei in kwijt”, vertelt ze.

Poppen

Niet alleen de poppen maakte Miep zelf, ook de kleertjes van de poppen zijn zelfgemaakt. Ze kocht dan bijvoorbeeld een oude zwarte blouse op de vlooienmarkt, waar een mooie krans aan zat. Het maken van de poppenkleren heeft Miep al jong geleerd. Bij haar thuis kwam een naaister om kleren te maken voor de kinderen. Deze vrouw heeft Miep al heel vroeg geleerd hoe ze poppenkleren moest maken. En haar zelfgemaakte poppen, daar kijkt Miep nog iedere dag naar!