• Het verhaal van vrijwilliger Louis .

Louis deelt zijn ervaringen als vrijwilliger bij hospice Merefelt.

Louis (75) is van meet af aan betrokken bij de hospice: hij is een van de eerste vrijwilligers. “Ik doe al ruim 20 jaar vrijwilligerswerk bij verschillende organisaties. Toen ik in de krant las dat ze vrijwilligers zochten bij Oktober, heb ik daarop gereageerd. Inmiddels ben ik al ruim 11 jaar vrijwilliger.”

De pannenkoekenbakker van de hospice

Wie op zondag om rond half 1 op de hospice komt, weet waar het tijd voor is: pannenkoeken! Louis bakt al 8 jaar élke zondag pannenkoeken. “Ik had nooit verwacht dat het zo zou lopen. Ik ben eraan begonnen en doe het nu elke zondag. Sommige gasten slaan het ontbijt zelfs over omdat ze willen wachten tot de lunch komt. Op verschillende plekken word ik voortaan ‘de pannenkoekenbakker van de hospice’ genoemd.”

Creatief in coronatijd

In coronatijd was het natuurlijk anders. Toen kon ik niet elke zondag naar de hospice komen. Dit vond ik erg jammer. Maar ook dat heb ik toen creatief opgelost: ik bakte thuis de pannenkoeken, pakte ze in, deed er een isolatietas over en bracht ze dan naar Merefelt. Zo konden de gasten toch van de pannenkoeken genieten en kon ik wat voor ze betekenen. Zo waren we allemaal tevreden. Ook al was het op een andere manier, ik kon toch wat naar de mensen brengen.

Het is ook soms moeilijk

In het begin vond ik het werken op de hospice wel eens moeilijk. Helemaal als er iemand van 40 jaar met kinderen verblijft. Zoiets blijft dan toch langer in je gedachten hangen. We proberen de tijd dat iemand in de hospice verblijft zo fijn en luchtig mogelijk te maken. Soms lijkt het net alsof iemand in de hospice verblijft omdat diegene een gebroken been heeft, omdat er nog steeds gelachen wordt. Maar lachen: dat gebeurt ook op de hospice.

Ouderwetse zondag

Als ik op zondag op de hospice kom, maak ik een praatje of geef ik iemand een kopje koffie. Gasten zeggen dan wel eens: ‘Jij bent ook wat ouder, dan kan ik straks lekker ouderwets buurten, want jij kunt ook over vroeger buurten.’ Het gaat dan over de tijd van vroeger en over nu. We hebben dan de grootste lol. Je hoort dan allerlei verhalen. Het mooiste vind ik die glimlach en het plezier wat je ze nog kunt geven. Dat vind ik het geweldige ervan. Mijn zondagochtend: daar blijft iedereen vanaf!”

Louis (links) samen met vrijwilliger Jan:

Jan en Louis