• Het verhaal van vrijwilligers Gerard en Maria .

Gerard en Maria zijn beide al ruim drie jaar vrijwilliger bij Rundgraafpark. Zij zijn elke week vaste dagdelen aanwezig.

Vrijwilligers bij Rundgraafpark

Maria: “Ik doe al vrij lang vrijwilligerswerk. Maar toen ik verhuisde naar Meerhoven, ben ik vrijwilligerswerk gaan doen bij Rundgraafpark. Twee ochtenden per week ben ik hier, op woensdag en donderdag. Ik ben echt van het praktische en vind het fijn om zorgcollega’s te ontlasten. Ik draag op deze manier graag een steentje bij aan de maatschappij. Bij Rundgraafpark vind ik het kleinschalige heel fijn. Het is persoonlijk en dat vind ik prettig.”

Gerard: “Ik heb heel lang in de commerciële sector gewerkt. Op een gegeven moment ben ik me gaan oriënteren voor iets anders. Ik woon dicht bij Rundgraafpark, maar wist niet dat hier mensen met dementie woonden. Toen ben ik via-via bij Oktober terechtgekomen. Het vrijwilligerswerk leek me wel iets, dus ik dacht: laten we het eens proberen. Drie ochtenden per week ben ik hier te vinden: maandag, dinsdag en woensdag. En dat bevalt me prima. Ik help dan met het ontbijt, doe een spelletje, maak een wandeling of ben gewoon aanwezig. Ik kan hier mijn talenten kwijt.”

Structuur voor jezelf én bewoners

Maria: “Ik ben bekend met dementie en Alzheimer. Mensen in mijn omgeving hebben ermee te maken. Het kan best heftig zijn.” Gerard: “Ik heb me ook wat ingelezen in de wereld van dementie. We hebben vanuit Oktober ook ooit een cursus gehad met VR-brillen. Ik kan mezelf goed inleven en ga mee in de belevingswereld van de bewoners hier. Dat kost me geen moeite. Bewoners met dementie hebben structuur nodig. Omdat wij op dezelfde dagen komen, bieden wij ze structuur. Maria: Het vrijwilligerswerk geeft me zelf ook structuur in de weekindeling. Gerard: “Dat merk ik ook. Het geeft me structuur en rust.”

Persoonsgerichte benadering

Maria: “Ik ga met een voldaan gevoel naar huis als iedereen tevreden is en ik mensen blij heb gemaakt. Soms willen bewoners niets doen. We geven bewoners ook altijd de keuze, we dwingen ze tot niets. Gerard: “We zijn bezig met een heel persoonsgerichte benadering.” Maria: “Niet elk persoon is hetzelfde, ook al hebben ze wel gemeen dat ze dementie hebben. Je moet dingen goed aanvoelen.”

Waardering

Maria: “De collega’s uit de zorg zeggen altijd: wat fijn dat je er bent. Het is ook wel belangrijk om werk te zien. Dingen die ik over kan nemen van ze, neem ik over. Gerard: “Maar ook sommige bewoners uiten hun dankbaarheid nog.  Het leukste aan het vrijwilligerswerk vind ik het contact met elkaar onderling, maar ook de structuur voor jezelf.” Maria: “Je hebt inderdaad een soort van collega’s. Er is altijd wel wat leuks om te vertellen als je weer thuiskomt. Bijvoorbeeld oude uitdrukkingen die bewoners nog kennen.”

Vrijwilligerswerk bij Oktober

Denk jij nu: dat wil ik ook? Lees hier verder over vrijwilligerswerk bij Oktober en wie weet verwelkomen we jou binnenkort ook als vrijwilliger.