• “Ik blijf natuurlijk voor Greet zorgen.”

Louis (78) en Greet (76) leerden elkaar kennen in Bergeijk en zijn alweer 55 jaar getrouwd. Ze hebben jaren samen in Veldhoven gewoond, totdat Greet negen maanden geleden naar Kerkebogten verhuisde. Maar ze zien elkaar nog steeds élke dag.

Een pittige tijd

Louis: “Het was best wel een pittige tijd vanaf het moment dat we hoorden dat Greet vasculaire dementie heeft. In het begin kon Greet nog veel zelf. Maar na een paar maanden lukte het bijvoorbeeld niet meer om de wasmachine aan te zetten. Greet: “Dat wilde ik natuurlijk niet, maar je houdt het niet tegen.” Louis: “Ik heb anderhalf jaar dag en nacht voor haar gezorgd, maar op een gegeven moment lukte dat niet meer. Greet verhuisde daarom naar Kerkebogten.”

Mantelzorg

We zetten ons leven voort zoals we gewend zijn

Doordat Greet nu bij Kerkebogten woont, wordt Louis voor een stukje ontzorgd. “Maar ik blijf natuurlijk voor haar zorgen”, vertelt Louis. “We proberen zoveel mogelijk hetzelfde leven te leiden als toen we samen in Veldhoven woonden. Elke dag rijd ik met de auto van Veldhoven naar Eersel. De ene keer maken we samen een wandeling. De andere dag rijden we naar haar zus of broer. We doen eigenlijk van alles. En we beslissen nog steeds dingen samen. Ik koop bijvoorbeeld geen trui zonder dat ze er vanaf weet.” Greet: “Het leven moet toch gewoon doorgaan.”

We doen het samen in de woning

Louis: “Ook met andere bewoners in de woning trekken we veel op. De ene keer zorg ik voor verse soep in de woning. De andere keer kook ik warm eten. Koken is één van mijn hobby’s, dus dat komt goed uit. Dat ik samenwerk met de zorgcollega’s is eigenlijk een automatisme. Je raakt in gesprek en vraagt of je bijvoorbeeld een keer kunt zorgen voor eten. En dan word je met open armen ontvangen. Onze zoon stelde voor om met het aspergeseizoen een keer asperges te maken voor alle bewoners. We hebben met z’n allen zo’n 5,5 kilo asperges gegeten. Volgens mij heeft het dus wel gesmaakt. We doen het dus echt samen. Ik zeg ook wel eens “Ik ben niks, en we zijn alles.”

Samenwerken in de zorgdriehoek

“Wij gaan regelmatig in gesprek met Louis. Natuurlijk om Greet beter te leren kennen. Greet is een zorgzaam mens en hier houden we in de woning rekening mee. We vragen haar om hulp als we bijvoorbeeld aan het koken zijn. Maar we spreken Louis ook over wat hij nog zelf wil blijven doen in de zorg voor Greet. Denk bijvoorbeeld aan het doen van de was of het meegaan naar activiteiten. We stellen afspraken bij indien nodig. En als Louis vragen heeft over de zorg, staan we voor hem klaar. Louis kookt ook regelmatig de lievelingssoep van Greet voor de hele woning en hij betrekt hier Greet, maar ook andere bewoners bij. Het zorgt altijd voor een gezellige sfeer. Ook de kinderen van Louis en Greet komen op bezoek en koken soms samen met hun vader voor de woning. Daarnaast maken Louis en Greet soms ook samen uitstapjes, bijvoorbeeld naar vrienden of familie.”