• “Het leren en werken wordt steeds leuker.” .

Van afgestudeerd aan de opleiding dier- en veehouderij naar de ouderenzorg. Lina (25) is in november 2022 gestart met een verkort leerwerktraject bij Oktober. In een korte tijd behaalt ze haar diploma verpleegkundige niveau 4. Lina is blij met haar keuze en deelt haar verhaal met ons.

SwitchZ naar de ouderenzorg

“Na het afronden van mijn studie, kwam ik erachter dat ik graag iets anders wilde gaan doen. Door te praten met mensen die me goed kennen, ontdekte ik dat de zorg goed bij me past. De ouderenzorg sprak me het meeste aan. Ouderen hebben een levensverhaal en ik vind het leuk om ze de laatste periode van hun leven te kunnen begeleiden. Omdat ik net een studie had afgerond, wilde ik niet weer vier jaar fulltime studeren. Daarom ging ik op zoek naar een verkort leerwerktraject en kwam ik bij Oktober terecht.”

Werken met verschillende doelgroepen

“Het eerste deel van mijn studie heb ik gewerkt op een somatische afdeling. Hier kende ik de bewoners en familie na een tijdje erg goed. Ik wist daardoor precies hoe ik kon aansluiten bij hun behoeften. Nu werk ik op een afdeling waar mensen leven met dementie. Een nieuwe doelgroep die voor mij nog onbekend is. Ook hier is het belangrijk om de bewoners goed te leren kennen. Je benadert mensen die leven met dementie op een andere manier dan mensen met een somatische aandoening. Dat is even schakelen. Maar de gesprekken zijn net zo waardevol.”

Op de werkvloer leren

“Op school leer ik de theorie, maar de praktijkkennis doe ik tijdens het werk op. Bijvoorbeeld door een ziektebeeld uit te werken. Maar ook van collega’s leer ik veel. Zij kennen de bewoners al langer dan dat ik ze ken. De manier van benaderen is bij iedereen anders. En dat is iets wat ik aan het uitvinden ben.”

Samenzorg voor iedereen

“We werken veel samen met familie. We zijn bezig met een methodiek (‘tHuis) om bewoners beter te leren kennen. En we brengen in kaart wat een zinvolle dag voor iemand betekent. We hebben hiervoor ook contact met familie en vrienden. Zij kennen hun naaste het beste.” Het samenzorgen voor iedereen zien we ook hier terug: “Soms gaat een bewoner samen met haar partner naar een activiteit. En er is een groep vrijwilligers die iedere week eieren komt bakken voor bewoners.”

“Ik ben blij dat ik de stap heb gezet, want ik vind het heel leuk. En hoe meer kennis ik heb, hoe meer ik die kan toepassen en hoe leuker het alleen maar wordt.”

Maak jij ook de switch naar de ouderenzorg?

Is een switch naar de ouderenzorg iets voor jou? De collega’s van Oktober helpen je hier graag bij. Ze gaan met je in gesprek en geven je advies op maat, maar een keertje meekijken kan ook. Zo kun je zelf ervaren of werken in de ouderenzorg iets voor jou is. Neem contact op met Sanne of Tineke via recruitment@zorginoktober.nl of 088-2486133.