• Marleen vertelt .

Marleen heeft een afwisselende functie binnen Oktober. Ze is adviseur integrale veiligheid én daarnaast ook crisiscoördinator.

Continuïteit van zorg 
Wat ik doe heeft alles te maken met continuïteit. Ik mag nadenken over alles wat het zorgproces kan bedreigen of in gevaar kan brengen. Ik probeer dan de juiste mensen aan tafel te zetten om daarover na te denken. Een voorbeeld is ICT-storing: ik denk dan na over preventie en wat als het toch gebeurt. Ik ben als het ware de satéprikker door alle processen heen. Ik vind het gaaf om te zien dat we in een paar jaar tijd veel proactiever zijn geworden als organisatie. 

Snel schakelen in crisissituaties
Daarnaast ben ik in mijn rol als crisiscoördinator betrokken bij zorg verlenen in tijden van crisis. Ik bereid de organisatie daarop voor met plannen en oefeningen. In de coronaperiode was ik lid van het crisismanagementteam en was ik als crisiscoördinator ‘troubleshooter’. We hebben in deze periode vroegtijdig een crisisorganisatie opgestart hiermee konden we veel zaken snel regelen voor onze bewoners en medewerkers. Ook hebben we in die tijd binnen een week een vaccinatieronde ingericht met drie andere organisaties. In geval van crisis(besluitvorming), ben ik op mijn best. Dat komt omdat er dan wat druk achter zit; ik houd wel van het onverwachte en dan het verschil kunnen maken. Mijn collega Kees Janssen is tweede crisiscoördinator. Daarnaast heeft hij ook BHV (bedrijfshulpverlening) en brandveiligheid in zijn portefeuille.  

“Het is heel divers wat ik doe.” 

Actief in de regio 
Naast mijn werk bij Oktober ben ik ook in de regio actief. Veiligheid, continuïteit en integrale veiligheid zijn onderwerpen die ik uitdraag naar andere organisaties, de veiligheidsregio en de GOR (geneeskundige hulp bij ongevallen en rampen). Ik ben ook algemeen commandant van de geneeskundige zorg. Op het moment dat er een ramp voltrekt in de regio, ben ik er voor de strategische en tactische besluitvorming van de zorgketen. Maar ik houd me ook bezig met samenwerking in de zorg.” Zo werken Archipel, Valkenhof en Oktober samen op het gebied van veiligheid en zorgcontinuïteit. Door samen te werken zijn we veel beter in staat om die zorg te bieden die we zo belangrijk vinden: 24 uur per dag in alle omstandigheden veilige zorg bieden en bijdragen aan het welzijn van onze bewoners. 

Werkplezier
Ik ben oprecht blij met alles wat ik doe. Ik krijg er heel veel energie van om mensen mee te nemen in proactief en integraal denken. Én om andere zorginstellingen bewuster te maken en te prikkelen. Hiervoor heb ik 12,5 jaar bij de politie gewerkt. Toen ben ik een deeltijdstudie integrale veiligheid gaan volgen. Veiligheid en zorg vind ik een topcombinatie, omdat je daadwerkelijk het verschil kunt maken. Je staat dicht bij het proces van zorg. En je kunt mensen daarin ook ontzorgen. Het snelle schakelen bij de politie komt nu goed van pas. Als bij mij om half 7 ’s ochtends de telefoon gaat, dan begin ik meteen te schakelen.