• Maud vertelt .

Vandaag spreken we met Maud Jansen. Zij is verzorgende IG op een PG-afdeling en is inmiddels drie jaar werkzaam bij Oktober. Ze wil haar ervaringen en kennis graag met jullie delen.

Wat voor functie heb je?

Ik ben verzorgende IG en ik zorg voor veel verschillende onderdelen in het dagelijkse leven van de bewoners. Zo zorg ik ervoor dat ze verzorgd worden en ik help bij de basisbehoeften of behoeften die ze nodig hebben. Ook doe ik leuke activiteiten met de bewoners. Je kan daarbij denken aan koken, spelletjes en andere activiteiten. Bij mijn functie moet je ook regelmatig computerwerk doen. Dat kan verschillen van het bijhouden van dossiers tot het rapporteren hoe het met een bewoner gaat. Het is dus een functie met veel verschillende handelingen en dat maakt het wel leuk.

Hoe ziet een werkdag er uit?

’s Morgensvroeg begin ik het met lezen van de mails en rapportages. Dit zorgt ervoor dat je goed voorbereid aan de slag gaat, want mochten er bijzonderheden zijn kan je daar direct rekening mee houden. Het is wel belangrijk dat je rekening houdt met de mensen die op dat moment wakker zijn, want hen moet je helpen met verzorgen, aankleden, wassen, douchen, etc. Wanneer iedereen opgefrist is, gaan we gezellig aan het ontbijt beginnen. Na het ontbijt gaan we eventjes met zijn allen een bakje koffie drinken en dan lezen degene die willen eventjes rustig de krant door. Ikzelf neem na het ontbijt ook eventjes de tijd om te rapporteren. Vervolgens is het tijd voor de lunch. Wij zorgen zelf voor de lunch, maar geven de bewoners ook de mogelijkheid om mee te helpen. Diegene die dat willen, zien dat vaak ook écht als een activiteit. De meeste bewoners nemen na de lunch eventjes wat tijd voor zichzelf om uit te rusten. In die tijd ga ik dan weer computerwerk doen, opruimen of poetsen. Wanneer ze uitgerust zijn, gaan ze uit bed en dan staat een leuke activiteit op de planning. De activiteiten verschillen enorm. De ene dag gaan we nagellakken en de andere dag gaan we spelletjes doen.

Waarom heb je gekozen voor de PG?

Ik heb wel een sterke voorkeur voor de PG. Persoonlijk vind ik het heel leuk om mensen te helpen die bepaalde dingen niet meer zo goed weten en daar zorg bij nodig hebben. Daarnaast merk je dat je de bewoners met kleine dingen plezier kan doen en dat geeft mij een goed gevoel. In het begin had ik zeker moeite met pittige bewoners, maar na een tijdje ging dit steeds beter. Dit komt mede door het team dat elkaar echt vooruit wil helpen. Alles is bespreekbaar en iedereen staat voor elkaar klaar. Na mijn beginperiode begon ik dit soort situaties als een uitdaging te zien en kon ik ook steeds beter handelen in dergelijke situaties. Ook dit is onderdeel van de PG, maar het geeft je zeker een goed gevoel als je bepaalde uitdagingen op een goede manier oplost.

Wanneer ervaar jij een geluksmomentje tijdens je werk?

Als de bewoners lachen en genieten ervaar ik echt plezier in mijn werk. Dat zie je al wanneer je leuke dingen met de bewoners aan het doen bent. Dan voel je jezelf ook al iets meer ontspannen. Dit kan nagelslakken zijn, maar ook rondje wandelen naar de boerderij, knutselen en noem maar op. Ik geniet er dan denk ik juist zoveel van, omdat de bewoners op dat moment écht gelukkig zijn.