• Mia vertelt .

“Het Kempische gevoel wat ik bij Kempenland ervaar is gemoedelijk en warm.”

Het verhaal van Mia, Helpende Plus op afdeling Kempenland-West

Mia vertelt over haar werk als Helpende Plus op afdeling Kempenland-West in Bladel.

Afgelopen zomer werkte ik 40 jaar bij Oktober. En dat doe ik nog steeds met plezier. Ik ben begonnen bij het verpleegtehuis als huishoudelijke hulp. En uiteindelijk doorgegroeid tot Helpende Plus. Ondertussen werk ik alweer 5 jaar op afdeling Kempenland-West.

Van huishoudelijke hulp naar voedingsassistente (groepsassistente)

Op een gegeven moment ben ik de opleiding tot voedingsassistente gaan doen. Nu heet dat groepsassistente. Ik heb bijna 20 jaar als voedingsassistente gewerkt op een afdeling waar mensen met dementie wonen. Ik was echt van het eten en het drinken. Dit zit nog steeds wel een beetje in me, omdat ik dat 20 jaar heb gedaan. Bij feestelijke gebeurtenissen kom ik altijd wel met leuke lekkere ideeën die ze kunnen bestellen. Met eten en drinken kun je iemand heel blij maken.

Met de handen aan het bed

Toen kreeg ik de kans om de opleiding tot Helpende te volgen. Dit heb ik gedaan. En afgelopen jaar heb ik de bijscholing tot Helpende Plus gedaan. Als Helpende Plus mag je meer handelingen doen. Zo mag je bijvoorbeeld medicijnen geven. Nu sta ik met mijn handen aan het bed. Als ik dan een paar dagen vrij ben geweest zeggen bewoners: “Ben je er weer? Wat leuk! Hoe is het met je?” Bewoners zijn zo betrokken naar de medewerkers toe. Dat bouw je op gedurende de jaren. Na 40 jaar ben ik nog steeds aan het leren.

Kempische gevoel

Het Kempische gevoel wat ik bij Kempenland ervaar is te omschrijven als gemoedelijk en warm. Het is hier echt ons kent ons. Ik krijg daar een warm en fijn gevoel van. Een echt thuisgevoel. Ik denk dat dat wederzijds is. Bewoners voelen zich hier ook heel erg thuis. Het gebouw draagt een warme sfeer uit.

Contact met bewoners

Elke dag werk ik met plezier. Het voelt ook als sociaal contact. Bewoners herkennen je en maken een praatje. Mijn werkdag is geslaagd als ik de dag vrolijk heb kunnen maken voor de bewoners. Dan is het voor mij ook goed. Een luisterend oor bieden vind ik ook heel belangrijk. Het betekent heel veel voor ze dat je luistert, ook al heb je het verhaal misschien al vaker gehoord.

Samen klaren we de klus

De sfeer binnen het team is heel gemoedelijk, iedereen is gelijk. Dat voel ik ook. Dat je het werk met elkaar deelt. En niet een vies klusje laat liggen voor iemand anders. Als de wasmachine gedraaid moet worden, wordt die gedraaid. Door wie maakt niet uit. Je helpt elkaar vooruit en we klaren samen de klus. Het samen doen staat echt centraal hier.

Mia