• Nena vertelt .

''Het zorgen voor anderen vind ik iets heel moois en bijzonders.''

Het verhaal van Nena - Stagiaire Verzorgende 3IG

Nena Abelskamp (20) vertelt over haar ervaringen in de zorg op locatie De Hoevenakkers in Waalre. Nena werkt als stagiaire Verzorgende 3IG bij ouderenzorgorganisatie Oktober en loopt dit jaar stage op afdeling de Hoeve. Op deze besloten afdeling wonen mensen met dementie. Nena is al bekend met onze organisatie. Ze heeft al eerder stagegelopen bij Oktober, maar dan op locatie 't Hofhuys in Bergeijk.

Nena Abelskamp

''Ik haal er heel veel voldoening uit dat ik voor bewoners een lichtpuntje van de dag kan zijn.''

Als stagiaire doe ik eigenlijk alles wat een verzorgende ook doet, maar dan als beginnende. Natuurlijk wel met begeleiding. Denk bijvoorbeeld aan medicatie, het uitwerken van plannen, artsenvisite en gedragsvisite. Het zorgen voor anderen vind ik iets heel moois en bijzonders. Iets kunnen betekenen voor een ander, dat geeft mij een voldaan gevoel.

Oog hebben voor bewoners
Het fijne aan het werk op afdeling de Hoeve vind ik dat we veel oog hebben voor de bewoners. Dat geeft me een prettig gevoel. Wij proberen ze het gevoel van geborgenheid te geven. Zelf probeer ik, door bijvoorbeeld af en toe een grapje te maken, het de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken. De band die ik heb met de bewoners vind ik heel bijzonder. Toen ik na twee weken vakantie weer terug was, voelde ik dat de bewoners me als een vertrouwd persoon zagen. Ik haal er heel veel voldoening uit dat ik voor hen een lichtpuntje van de dag kan zijn. Dat ik iets voor ze kan betekenen, en dat ook meteen terugzie. Elke dag ervaar ik wel bijzondere momenten tijdens mijn werk.

Een collega voelt als meer dan een collega
Op afdeling de Hoeve hebben we een klein, maar warm team. Wij staan elke dag klaar voor onze bewoners, maar zeker ook voor elkaar. Als stagiaire ben ik hier met open armen ontvangen en dat waardeer ik heel erg. Ik voel me een gewaardeerde collega en durf een beginnende Verzorgende 3IG te zijn. Dat vind ik heel belangrijk. Een collega voelt als meer dan een collega. Als je ergens mee zit, je verhaal kwijt wilt, een keer wilt huilen of juist een keer een grapje wilt maken, het is allemaal goed. Iedereen wordt gerespecteerd zoals die is.

Palliatieve zorg
Natuurlijk maak ik ook wel eens mee dat er een bewoner sterft. Dit blijft altijd moeilijk, hoe vaak je het ook hebt meegemaakt. Maar ik vind het iets moois om palliatieve zorg te mogen bieden. Om in deze moeilijke laatste fase, ervoor te zorgen dat je iets kunt betekenen in het proces naar het overlijden toe. Niet alleen voor de bewoner zelf, maar ook voor diens familie. Dat vind ik heel mooi.