• Ria vertelt .

Ria is een creatieve duizendpoot en werkt bij dagbesteding de Boemerang bij ’t Hofhuys. Zij heeft deze locatie ook mee opgezet. En wat extra bijzonder is: De Boemerang bestaat op 6 mei 2023 alweer 20 jaar!

Vroeger en nu

In de twintig jaar dat ik nu bij de Boemerang werk, is er natuurlijk veel veranderd. In het begin was het nog wel eens zo dat cliënten jarenlang naar de dagbesteding kwamen. Zo was er een meneer die twaalf jaar lang hier is geweest. Cliënten konden toentertijd nog meer zelf. We ondernamen toen ook wel eens uitstapjes buiten de deur. Maar nu is de situatie anders. Mensen wonen voortaan zo lang mogelijk thuis, totdat het echt niet meer gaat. Cliënten komen naar de dagbesteding om onder andere de mantelzorger te ontlasten. Deze verandering is heel erg schakelen geweest. De doelgroep die hier komt zijn cliënten met een psychogeriatrische aandoening.

Zorgachtergrond

Voordat ik hier begon heb ik in de nachtdienst gewerkt. Het is heel belangrijk om een zorgachtergrond te hebben als je werkt bij de dagbesteding. De problematiek van de cliënten is door de jaren heen complexer geworden. Je bent nu bezig met bijvoorbeeld ongeremd gedrag, medicijnen, iemand vervoeren in een rolstoel of naar het invalidentoilet brengen. Je krijgt ook te maken met insuline spuiten of bloedsuiker prikken. En als iemand met diabetes onwel wordt, weet ik door mijn zorgachtergrond wel wat ik moet doen. Iemand met de ziekte van Parkinson, geef ik een beker met twee oren. Ik moet nu meer voor de cliënten denken: bijvoorbeeld wanneer ze medicijnen nodig hebben en of ze hun sleutel wel bij hebben.

Cliëntgericht werken

In de ochtend komen de cliënten naar de dagbesteding. We drinken dan samen een kopje koffie met een stukje peperkoek, worstenbroodje of saucijzenbroodje. We kletsen wat over wat we hebben meegemaakt en daarna lees ik de krant voor. Na een kopje bouillon beginnen we met een activiteit. Denk aan een quiz, mandala’s kleuren, sjoelen of een gymles. Tussen de middag eten we gezamenlijk. Daarna gaan de cliënten even rusten en ga ik even achter de computer. In de middag ondernemen we nog een activiteit. Sommige cliënten gaan naar de breiclub of fitness. We werken hierin goed samen met disciplines. We werken echt cliëntgericht. Als ik zie dat cliënten graag een puzzeltje willen leggen, dan leggen we een puzzeltje. Of als ze willen bakken, dan gaan we bakken. Maar drie keer per jaar wordt er sowieso gebakken: met oud en nieuw, carnaval en de kermis bak ik oliebollen.

Het is echt mijn ding

Je kunt bijna zeggen dat de Boemerang echt mijn toko is. Het is gewoon echt mijn ding. Ik heb heel veel geduld met de cliënten. De doelgroep past daarom ook helemaal bij mij. Ze kunnen me 500 keer hetzelfde vertellen en dat maakt me niets uit. Als cliënten naar huis gaan zeggen ze vaak “Bedankt he, wat hebben we een fijne dag gehad!”. Daar haal ik heel veel voldoening uit. Als ik later zo oud ben en hier mag komen, dan denk ik: “Wat heb ik het dan toch goed.”.