• Familieleden ervaren leefwereld van hun naaste door VR-beleving

Anouk is mantelzorger van haar oom die bij Mariahof woont. Hij heeft een vorm van dementie. Om de leefwereld van haar oom beter te begrijpen heeft ze deelgenomen aan de VR-beleving tijdens een familieavond. Ze vertelt over haar ervaringen. Anouk: “Ik vind het belangrijk dat ik weet waarom mijn oom op een bepaalde manier reageert of hoe hij de dag ervaart. Daarom heb ik samen met mijn ouders de VR-beleving gedaan.”

Wat houdt de VR-beleving in?
Tijdens de VR-beleving stap je in de wereld van iemand die leeft met dementie. En je ervaart waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen. Denk bijvoorbeeld aan het opruimen van boodschappen, muziek luisteren of een gesprek met een familielid. De VR-beleving duurt ongeveer drie kwartier. Anouk: “Tijdens de VR-beleving ervaar je echt hoe het is om te leven met dementie. En waarom mensen met dementie op een bepaalde manier reageren. Ik bekijk dit dan ook vanuit mijn oogpunt in hoe ik omga met mijn oom. Het heeft me nieuwe inzichten gegeven, waardoor ik me beter in kan leven in de leefwereld van mijn oom.”

Wat neem je mee vanuit de VR-beleving?
Anouk: “Dat de betrokkenheid en de rust richting iemand die leeft met dementie erg belangrijk is. Je merkt dat mensen namelijk ooit over iemand praten, in plaats van met diegene. Ik betrek mijn oom daarom altijd bij een gesprek, en ik zou niet over hem praten, maar met hem. Dit heb ik altijd al gedaan. Daarnaast is het belangrijk om in een gesprek of tijdens een handeling die je uitvoert, niet te snel te gaan en ook de rust te bewaren. Even stil zijn, zodat mijn oom bijvoorbeeld weet wat er om hem heen wordt gezegd of gebeurt. Ik zou anderen daarom zeker aanraden een VR-beleving te doen als dit mogelijk is.”