• “Zo is het dus om dementie te hebben” .

Marie-Thèrese werkt als vrijwilliger bij Oktober, was stagiaire én is daarnaast mantelzorger voor haar moeder die woont bij Oktober. Als vrijwilliger biedt Marie-Therèse de VR-beleving into d’mentia aan voor andere vrijwilligers van Oktober.

Ik vind het leuk om als vrijwilliger met mensen iets te ondernemen. Toen ben ik gaan kijken: welke opleiding hoort daarbij? Ik kwam uit bij de opleiding tot persoonlijk begeleider. Daarom was ik sinds 1 februari naast vrijwilliger, ook stagiaire bij Oktober.

Op een gegeven moment vroegen ze trainers voor de VR-beleving. Gezien de achtergrond in mijn werk als trainer, leek me dat wel leuk. Ik heb voor mijn stage ook mogen meedenken over hoe we vrijwilligers hierin het beste kunnen helpen en begeleiden. Samen met een collega heb ik een trainingsprogramma opgesteld en mensen op die manier voorbereid en getraind op het geven van de VR-beleving.

Van deelnemers hoor ik vaak terug dat ze het indrukwekkend vinden wat er gebeurt. In het filmpje zie je bijvoorbeeld terug dat je mensen in hun waarde moet laten. Er zijn twee belevingen: het eerste filmpje gaat meer over mensen die nog min of meer zelfstandig thuis wonen. Het tweede filmpje richt zich meer op een verdere fase van dementie. Na de VR-beleving voeren we het nagesprek over hoe vrijwilligers het hebben beleefd. De VR-beleving brengt een stukje discussie op gang. De nagesprekken zijn heel waardevol.

Zelf vond ik de VR-beleving de eerste keer best wel confronterend. Het komt wel even binnen. Hoe vaker je de beleving meemaakt, hoe intenser de beleving wordt. Als je je echt kunt overgeven aan die innerlijke stem, dan ga je er pas over nadenken. Zo is het dus om dementie te hebben…

Lijkt het jou ook leuk om als trainer (vrijwilliger) aan de slag te gaan om de VR-beleving aan te bieden? Neem dan eens contact op met onze coördinatoren vrijwilligers via coordinatorenvrijwilligers@zorginoktober.nl of 088 248 61 13

Marie-Thèrese