Wat betaalt u zelf? En wat wordt er vergoed?
Ondersteuning
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij en zoveel mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met beperkingen door ouderdom of handicap, een chronisch psychisch probleem, maar ook om vrijwilligers en mantelzorgers.
Als meedoen of zelfstandig wonen niet lukt zonder hulp, kunt u de gemeente vragen om ondersteuning. Gemeenten voeren de Wmo uit en iedere gemeente legt andere accenten. Vanuit de Wmo kunt u soms (extra) hulp van Oktober vergoed krijgen.
Verzekering
Iedereen in Nederland is verplicht een zorgverzekering te hebben. Vanuit deze verzekering ontvangt u de medisch noodzakelijke zorg.
Wanneer u kortdurende zorg (zoals Elv of GRZ) bij ons nodig heeft, zal dit betaald worden via de Zvw. Hierbij kan wel het eigen risico of eigen bijdragen gelden.
Wanneer u een Wlz-indicatie krijgt, stopt automatisch de Zvw.
Langdurige zorg
Iedereen kan door ziekte of een handicap afhankelijk worden van langdurige zorg en ondersteuning. Voor die zorg in een zorginstelling hebben alle Nederlanders automatisch een verzekering: de Wet langdurige zorg (Wlz). Om Wlz-zorg te krijgen is een indicatie vanuit het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) nodig.
Heeft u een Wlz-indicatie, dan kunt u zorg in één van de huizen van Oktober ontvangen. Uiteraard zijn extra zorg en/of services tegen betaling ook mogelijk.
Volwassenen die van de Wlz gebruik maken, betalen een eigen bijdrage. De hoogte van deze eigen bijdrage wordt berekend door het Centraal Administratiekantoor (CAK).
Wie berekent uw eigen bijdrage?
Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent en incasseert de eigen bijdragen voor de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wmo. De rekening stuurt het CAK direct naar u als u van Oktober zorg ontvangt. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van het inkomen van de cliënt.
Daarnaast verzorgt het CAK de tegemoetkoming van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg). Deze wet regelt dat chronisch zieken en gehandicapten een tegemoetkoming ontvangen voor de extra kosten die zij hebben.
Voor meer informatie over het CAK, kunt u terecht op www.hetcak.nl of neem (gratis) telefonisch contact op met het CAK via (0800) 1925.