Smith Advies en Consultancy ondersteunt het implementatietraject en Fontys Hogescholen onderzoekt de impact. De Sense-Garden is eerder geïmplementeerd in Portugal, Noorwegen, Roemenië en België. Het hoofddoel van de Sense Garden is het vergroten van het aantal geluksmomenten voor verpleeghuisbewoners, mantelzorgers en medewerkers. Dit door personen met dementie, zowel psychisch als fysiek, te activeren.

Door levensechte beelden, herkenbare geluiden, bekende geuren en smaken en aanrakingen speelt Sense Garden in op de emoties van de bewoner. Denk aan foto’s uit de kindertijd, herkenbare muziek of bekende geuren, waardoor je even mee teruggenomen wordt naar vroeger. Door de combinatie van video op het scherm, muziek en geuren kunnen allerlei activiteiten georganiseerd worden. Natuurlijk zorgen we ervoor dat alles zoveel mogelijk aansluit bij het unieke levensverhaal van de bewoner.

Zorgprofessionals krijgen de kans om zo de persoon achter de dementie beter te leren kennen. Dit levert een positieve bijdrage aan de kwaliteit van zorg. Daarnaast kunnen familieleden en vrienden hun naaste meenemen in Sense-Garden. De band met de persoon met dementie wordt hierdoor versterkt. Door Sense Garden worden er andere gesprekken aangegaan.

Sense-Garden