• Bianca vertelt .

Bianca volgde het BBL-traject Verpleegkundige mbo niveau 4 bij Oktober. Ze volgde haar opleiding aan het Summa College Eindhoven.

Carrièreswitch

Ik werkte bij de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar ik als onderzoeker keek naar de kwaliteit van zorg. Daardoor kwam ik veel in ziekenhuizen of andere zorginstanties, maar al snel merkte ik dat ik zelf aan het bed wilde staan. Ik was 35 jaar, had een baan, drie kinderen, een huis en geen ervaring in de zorg. Dat is een ander uitgangspunt dan iemand van 18 jaar en dat maakte het wel lastig om een baan in de zorg te realiseren. Daarom ging ik op zoek naar de mogelijkheden. Een BBL-traject bij Oktober was voor mij de beste oplossing. Op die manier kon ik meteen aan het werk in de zorg.

BBL bij Oktober

Werken en leren is heel fijn. Als je in de klas zit, is het super dat je praktijkervaring hebt waar je op terug kunt vallen. Je hebt concrete voorbeelden waardoor je ruimte hebt om te ontwikkelen. Als je ergens tegenaan loopt in de praktijk kun je dat ook meteen bespreken met klasgenoten en docenten. En – niet onbelangrijk – je krijgt ook betaald. Als BBL’er ben je gewoon een van de collega’s die toevallig ook naar school gaat. Ik heb gekozen voor Oktober omdat het kleinschaliger is dan de grote jongens. Bij Oktober doen ze er alles aan om cliënten en medewerkers het ‘thuisgevoel’ te geven. Het is een gezellige club met volop mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen.

Ouderenzorg

Ouderen hebben me altijd al geïnteresseerd. Zo heb ik ook geholpen als vrijwilliger bij senioren vakantieweken. Bij het zoeken naar een werkplek heb ik dan ook gelet op extramurale zorg en psychogeriatrie. Ouderen hebben veel meegemaakt. Het is fijn als je het laatste stukje van hun leven wat mooier kunt maken. Ik werk nu op een psychogeriatrie afdeling met 16 bewoners met dementie. Dagelijks help ik hen met wassen en aankleden. Ik zorg dat ze gegeten en gedronken hebben en daarnaast kijk ik hoe iemand opstaat en hoe het met ze gaat. Zo kan een bewoner bijvoorbeeld pijn hebben door een blaasontsteking. Zelf zullen ze dit niet aangeven, dus door de interactie en de signalen moet ik dit zien te achterhalen. Dat vind ik reuze interessant!

Opleiding

Ik startte in niveau 3, maar na een paar maanden kon ik al instromen bij niveau 4. Ik mag nu verpleegtechnisch meer handelingen verrichten en ben ook bezig met klinisch redeneren. Het verschil met niveau 3 is, dat het iets meer gericht is op als er iets aan de hand is. Tijdens het werk heb je een collega die je begeleidt. Hij of zij helpt je met opdrachten en de dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast heb je ook een praktijkbegeleider die je om de 6 weken spreekt. Hiermee stem je je doelen af en bespreek je wat goed gaat of juist niet.

Afstuderen

Inmiddels heb ik net mijn examenpapieren ingeleverd. Dat is door corona iets anders gegaan dan normaal, maar het Summa College heeft daar snel een prima oplossing voor bedacht. Ik blijf bij Oktober werken op de afdeling waar ik ook mijn BBL-traject heb gedaan. Als mijn jongste dochter naar school gaat, ga ik wel nog verder studeren. Misschien hbo-v of verpleegkundig specialist.