• Lindsays contract, een bewuste keuze .

Lindsay (26) is vijf jaar werkzaam bij Oktober. Ze is begonnen als Helpende, heeft toen de opleiding tot Helpende Plus gedaan en daarna de opleiding tot Verzorgende IG afgerond. Ze is afgelopen september gestart met de BBL-opleiding tot verpleegkundige niveau 4. Lindsay werkt nu nog 36 uur, maar wil graag haar contract uitbreiden naar 40 uur. Zij neemt je graag mee in haar verhaal.  

Kopen van een eigen huis

Lindsay woont in België en werkte hier voorheen ook. Vijf jaar geleden is ze bij Oktober terechtgekomen omdat ze meer wilde werken dan 20 uur en hier kon ze aan de slag voor 32 uur. “Ik was jong, wilde meer werken en wilde een huis kopen. Intussen ben ik nog steeds jong en heb ik drie jaar geleden een eigen huis gekocht. Officieel mag ik maar 28 uur werken (met de opleiding), maar op contract werk ik 36 uur. Mijn teammanager beweegt hierin mee. Ik ben alleenstaand en heb een huis af te betalen. Ik wil ook heel graag 40 uur gaan werken. En nu is het zover dat ik dit mag gaan doen vanaf 1 augustus 2023.”

‘Jouw contract, een bewuste keuze’

“Met mijn contract van 36 uur maak ik nog steeds veel overuren. Ik heb het toen eens een keer uitgezocht en met een contract van 40 uur zou ik nog steeds overuren hebben. Eerst was het niet mogelijk om die 4 uur extra te werken toen ik het navroeg binnen Oktober omdat 36 uur de max. is in de zorg. Maar toen mijn teammanager dit hoorde gaf zij aan dat dit wel mogelijk is en we dat ook moeten kunnen waarmaken. Door het traject ‘Jouw contract, een bewuste keuze’ en mijn teammanager is mijn wens opgepakt. Daarom is het heel fijn dat het er is.”

Contractuitbreiding: waarom?

“Omdat ik veel overuren maak, dacht ik: waarom geen 40-uren contract? Want ik werk het eigenlijk toch al en ik kan makkelijk 40 uur in de week werken. Als het op contract staat, staat het vast dat ik ook al die uren kan maken. Voor de zekerheid kies ik dus voor een groter contract. Ik werk graag en heb toekomstdromen binnen Oktober.

Natuurlijk heb ik ook wat twijfel gehad. Wat betreft belasting bijvoorbeeld. Ik dacht namelijk dat ik meer belasting zou moeten gaan betalen als ik een 40-uren contract zou krijgen. Maar in de bijeenkomst van ‘Jouw contract, een bewuste keuze’ bleek dat dat niet per se zo is. Het is afhankelijk van je gezinssituatie en andere voorwaarden. Ik heb nu zoiets van: ik moet het gewoon gaan proberen. Want als het tegenvalt, kan ik nog steeds terug naar mijn 36 uur. Het mooie van Oktober vind ik dat het contract vergroten heel makkelijk bespreekbaar is. Dat is wel een van de redenen dat ik het sneller probeer. Ik kan ook mijn eigen wensen kenbaar maken, bijvoorbeeld over wanneer de contractuitbreiding ingaat.”

Een groter contract betekent niet altijd meer dagen werken

“Ik merk dat ‘meer werken’ een veelbesproken onderwerp is. Veel mensen denken altijd dat een groter contract betekent dat je meer dagen moet komen werken. Maar dat is niet altijd zo. Je kunt ook als team zijnde de diensten aanpassen, bijvoorbeeld door langere diensten te creëren. Het fijne aan Oktober is dat mijn contract altijd bespreekbaar is, ook als ik minder zou willen werken.”