• Het verhaal van Lindsay .

De huizen van Oktober liggen vlakbij de grens met België.

Het is daarom niet ongewoon dat er ook Belgische collega's in onze teams werken.

Toch merken we dat het soms best spannend is om als Belg in Nederland te komen werken. In deze reeks van vier verhalen delen we de ervaringen van onze Belgische medewerkers. We willen met deze verhalen laten zien dat het zo gek nog niet is om eens over de grens te kijken en dat we je bij Oktober een leuke werkomgeving kunnen bieden.

Ontdek Oktober

In deze blog lees je het interview dat we gehouden hebben met Lindsay. Lindsay woont in België en werkt sinds 2017 bij Oktober. Op dit moment werkt ze op de locatie Kerkebogten en is ze net geslaagd voor een van de BBL trajecten binnen Oktober. Hoe ervaart zij het om als Belgische in Nederland te werken?

Je volgt nu de opleiding tot Verzorgende bij Oktober. Waarom heb je hiervoor gekozen?
Ik wist vroeger niet wat ik later wilde worden. Ik heb verschillende studierichtingen uitgeprobeerd tot ik bij verzorging kwam. Dit sprak me echt aan. Ik heb stage gelopen bij verschillende verzorgingstehuizen in België en toen wist ik het zeker: ik ga in de zorg werken. Tijdens mijn opleiding in België tot zorgkundige (helpende in Nederland) heb ik ook 2 jaar vakantiewerk gedaan in de ouderenzorg. Je kan oudere mensen gelukkig maken met kleine dingen en daar word ik zelf dan ook gelukkig van. Iedere dag weer ervaar ik samen met de cliënten geluksmomentjes en daar geniet ik van. Het is hun huis waar ik mag werken, maar zelf voelt het voor mij ook als mijn 2e thuis. Ik heb 4 juni 2020 de BBL combi-opleiding verzorgende niveau 3 IG en maatschappelijke zorg afgerond en mijn diploma gehaald, hier ben ik dan ook trots op. Het werken en leren samen vind ik een goede combinatie.

Je woont in België en werkt in Nederland? Heb je daar bewust voor gekozen? Waarom? 
Ik heb 2 jaar in een verzorgingstehuis gewerkt in België en was op zoek naar een nieuwe uitdaging, een collega die ik kende en op dat moment ook op Kerkebogten werkte vertelde mij dat ze nog een vacature hadden. En zo ben ik daar begonnen. Ik weet nog heel goed dat ik eind september 2017 op een woensdag op sollicitatiegesprek ging en diezelfde middag al werd aangenomen. Een week later was ik er al aan het werk en doe het nog steeds met heel veel plezier.

Lindsay:

"Het thuisgevoel dat ik ervaar bij Oktober heb ik nooit gehad in België."

Wat is er anders in het werken in de zorg in Nederland en in België denk je?
​In België is er een hiërarchie tussen werknemers/werkgevers en dat is in Nederland niet. Ook wordt daar vaker over kamer 1 gesproken i.p.v. mevrouw X. Ook het thuisgevoel dat ik ervaar bij Oktober heb ik nooit gehad in België.

Is het vervoer geen probleem? Misschien voor mensen in de nachtzorg?
​Ik woon in Pelt en rijd ongeveer 25 minuten met de auto tot in Eersel, de verbinding is zeer goed vind ik. Als er wegenwerken zijn is er altijd een alternatieve route die door Nederland goed word aangegeven. Met het openbaar vervoer is de locatie waar ik werk niet zo makkelijk te bereiken vanuit België daar je geen rechtstreekse verbinding hebt. Een rijbewijs en eigen auto lijkt mij wel belangrijk.

Wat spreekt je het meeste aan bij Oktober?
​Oktober staat voor: ’thuis kan overal’. Er wordt gekeken met de cliënt hoe hij/zij het wil, om hen dat thuisgevoel te geven. Maar ook ik, als medewerker, voel me thuis bij Oktober. Ik kan de cliënt(en) een fijne dag bezorgen en ervaar iedere dag weer het werkgeluk van te mogen werken bij Oktober. Ik word gewaardeerd voor mijn werk en als ik een probleem ervaar, dat moet dan niet altijd werkgerelateerd zijn, is er altijd iemand die wil meedenken naar een oplossing. Fijn dat dit kan!